Rouw na overlijden gelijkgesteld aan een depressie

'Rouw is niet gebonden aan tijd', stelt The Lancet. ©ANP Beeld
'Rouw is niet gebonden aan tijd', stelt The Lancet. ©ANP

In de nieuwe mondiale lijst van psychiatrische ziektebeelden wordt rouw om overleden naasten gelijkgesteld aan een depressie. Amerikaanse wetenschappers vrezen dat rouwende mensen zo direct aan de pillen moeten.

Van onze verslaggever

Het hoofdartikel van het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet richt vandaag zijn pijlen op de voorstellen voor de DSM 5. Deze lijst met psychiatrische aandoeningen, van de Amerikaanse psychologenclub APA, moet vanaf volgend jaar de huidige standaard, DSM 4, vervangen.

In veel landen, ook in Nederland, is de DSM leidend in de vraag voor welke stoornissen behandelingen worden vergoed.

In de oude versie staat nog expliciet dat rouw tot twee maanden na het overlijden van de naaste, een uitsluitingsgrond moet zijn bij het stellen van diagnoses zoals een zware depressie. Die uitsluiting is verdwenen in de nieuwe lijst. De APA vindt het niet langer houdbaar om rouw wel te noemen als uitsluiting, en andere ingrijpende verschijnselen zoals echtscheiding niet.

"Het medicaliseren van rouw, met als gevolg de legitimatie van behandeling met anti-depressiva, is gevaarlijk simplistisch", schrijft de Lancet-commentator. Deze vreest dat rouwende mensen die langer dan twee weken verschijnselen vertonen als verdriet, slapeloosheid, concentratieproblemen en verminderde eetlust, gelijkgeschakeld worden met mensen die in een depressie zitten. In het geval van een depressie zijn twee weken namelijk al genoeg om deze diagnose te stellen.

"Rouw is niet gebonden aan tijd", stelt The Lancet. Rouwende mensen zitten hoogstens te wachten op een beetje empathie van hun arts, en niet op pillen, aldus het commentaar. Slechts in 'enkele gevallen' mondt rouw inderdaad uit in een echte stoornis.

De voorstellen voor de DSM 5 zijn al eerder bekritiseerd op het medicaliseren van 'normale' verschijnselen. Zo stelde de Britse psychologenclub BPS vorig jaar dat zelfs excentriciteit en de wens van kinderen om van het andere geslacht te zijn, ten onrechte bestempeld worden als stoornis. De lijst staat nog ter discussie: in 2013 worden de voorstellen definitief.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden