Rouw in Antwerpen / Oproep voor liefde en strijd tegen islam-fobie

De Marokkaanse gemeenschap in Antwerpen nam afscheid van Mohammed Ashrak. De 27-jarige islamleraar werd dinsdag vermoord. De rouwplechtigheid in een sporthal verliep rustig. Na afloop trokken groepjes jongeren de stad in, ze scandeerden de naam van Aboe Jahjah, de gearresteerde moslimleider.

ANTWERPEN - ,,Geef elkaar de hand, omhels elkaar. Laat ons de handen in elkaar slaan en geen tweede slachtoffer maken.'' Satif Achrak maakt grote indruk met zijn oproep en eerbetoon aan zijn vermoorde broer Mohammed. In diens agenda las hij dat zijn broer op de dag van de rouwdienst, in het kader van de ramadan, aan tien arme moslims eten zou geven. ,,God is groot, God is groot'', onderbreken de aanwezigen hem.

Sporthal All-in aan de Slachthuislaan in Antwerpen is bedoeld als ontmoetingsplek van allochtone en autochtone jongeren. Maar doorgaans komen er alleen allochtonen. Vandaag met enkele duizenden. De vrouwen zitten achter in de hoek, de mannen met het gezicht naar Mekka, luisteren naar de voorgangers.

Bij de ingang ontstaat gaandeweg een berg van schoenen. Buiten op het natte sportveld kunnen de overige aanwezigen de plechtigheid via luidsprekers volgen. Maar tijdens het gebed worden ook op de drassige bodem kleedjes uitgerold.

Het is muisstil als de lijkkist, gedrapeerd met de Marokkaanse vlag, de sporthal wordt binnengedragen. In de kantine hebben verschillende Vlaamse politici een plekje gekregen, maar ze kijken er tegen een muur van journalisten en camera's. Toch is er tijdens de viering ook een boodschap voor hen. De imam van Borgerhout, de gemeente waar de familie Ashrak woont, roept de regering op maatregelen te nemen tegen racisme en islam-fobie. Satif, de woordvoerder van de familie, vraagt de burgemeester en politie de Marokkaanse jongeren te vergeven. ,,Zij zijn het slachtoffer van hun eigen daden'', zegt hij over de relschoppers van de afgelopen dagen.

Tijdens de rouwdienst wordt door meerdere sprekers opgeroepen tot verzoening. De jongeren wordt op het hart gedrukt om vooral kalm te blijven. De imam verwijst naar de vele verzen in de Koran waarin geduld in woorden en daden wordt geprezen. De islam, zegt hij, vraagt zijn volgelingen boodschappers van de liefde te zijn.

In een stille tocht wordt de kist met het stoffelijk overschot naar de oprit van de Antwerpse ring begeleid. De politie is discreet aanwezig, in burger en zonder veel machtsvertoon. Vrijwilligers van de moslimgemeenschap zorgen voor een ordelijk verloop. Uiteindelijk rijdt de lijkwagen verder naar het vliegveld in Zaventem. Het lichaam van Mohammed Ashrak wordt zondag overgevlogen naar Marokko.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden