Rouvoets opvoedestafette begint in het hoge noorden

In de brede school Tuikwerd spraken zo?n vijftig ouders, leerkrachten en peuterleidsters gisteren over pesten, omgaan met geld, de gevaren van internet en overgewicht. (FOTO REYER BOXEM) Beeld reyer boxem
In de brede school Tuikwerd spraken zo?n vijftig ouders, leerkrachten en peuterleidsters gisteren over pesten, omgaan met geld, de gevaren van internet en overgewicht. (FOTO REYER BOXEM)Beeld reyer boxem

Minister Rouvoet lanceerde een ’opvoedestafette’: een serie debatten die over het hele land moet uitwaaieren. Delfzijl had gisteren de primeur.

Iris Pronk

De negenjarige Anouk weet precies wat het is. „,Opvoeden is dat er voor je gezorgd wordt en dat je straf krijgt als je iets stouts doet.” C’est ça, een kind kan de was doen. Maar ouders tobben toch wat af. Ook in het Groningse Delfzijl, waar gisteren het eerste debat werd georganiseerd van de ’opvoedestafette’ die minister Rouvoet vorige week lanceerde.

In de brede school Tuikwerd, op de grens met Appingedam, praten zo’n vijftig ouders, leerkrachten en peuterleidsters over pesten, omgaan met geld, de gevaren van internet en overgewicht. Dat laatste is een probleem in de gemeente, zegt wethouder jeugd Thea van der Veen: tien procent van de Delfzijlse peuters is te dik. Voor de professionals is dat lastig, want hoe wijs je ouders op de vermoedelijke oorzaak van de vetrolletjes?

Praten over opvoeding is een taboe, stelt jeugdminister Rouvoet. En dat moet veranderen, want in de samenleving tekent zich een volgens hem onwenselijke trend af. Ouders zitten op een eilandje, hun opvoeding onttrekt zich aan het zicht van buren, vrienden en familie. En is er een probleem, dan schakelen ze hulpverleners in. Zo wordt een opvoedvraag ’een medisch probleem’ en de jeugdzorg het ’medicijn’, met lange wachtlijsten en onzekere ouders als gevolg.

Beter is het als ouders elkáár helpen, op het schoolplein, of tijdens een debat (met soep en broodjes na) in Delfzijl. Die plaats staat in de top-20 van ’kindonvriendelijkste gemeentes’, zo bleek dit voorjaar uit een onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut. Vooral vanwege de vele achterstandsleerlingen en de kinderen in achterstandswijken. Maar in de lichte, fris ingerichte ruimte van de brede school Tuikwerd hebben ouders dezelfde vragen als elders in het land. Bijvoorbeeld: wanneer mag mijn zoon solo op internet? En hoe vertel ik een moeder dat haar dochter de mijne pest?

De ouders en leerkrachten geven elkaar tips, zoals: controleer de MSN-geschiedenis van je kroost. En laat je kind alsjeblieft niet op een familiezak chips per persoon trakteren in de klas. Dat laatste maakte Teuny Dekker, leerkracht van christelijke basisschool De Vore, mee. „Ik viel zowat van mijn stoel. Maar ja, de kinderen vonden het geweldig.”

Wethouder Van der Veen is tevreden over dit proefdebat: „We willen hier een vertrouwensband neerzetten, een ontmoetingsplek creëren, mensen het gevoel geven dat ze erbij horen. Het was heel geanimeerd.” Ook Joan Klas (40), gescheiden moeder van drie kinderen van 7, 13 en 17 jaar, vindt de avond ’leuk’. Al ziet zij niet veel in het idee dat zij met opvoedvragen vaker bij haar vrienden of buren aan zou moeten kloppen. „Met hun goedbedoelde adviezen kan ik niet zoveel. Ik krijg liever hulp van een professional.” Die schakelde ze onlangs in voor haar oudste dochter, die het moeilijk heeft met de scheiding en veel spijbelt.

De jonge Anouk, die op het punt staat om van school naar huis te huppelen, wil nog wel even kwijt dat haar ouders heel goed zijn in opvoeden. Op één ding na, zegt ze: „Dat ze zijn gaan scheiden. Terwijl ze hadden beloofd dat ze dat niet zouden doen.”

(Trouw) Beeld reyer boxem
(Trouw)Beeld reyer boxem
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden