Rouvoet voorgedragen als lijsttrekker CU

AMERSFOORT - Het bestuur van de ChristenUnie heeft kamerlid André Rouvoet (40) voorgedragen als lijsttrekker.

Hem meegerekend staan op de voordracht voor de top-zes van de lijst vijf kandidaten die afkomstig zijn van de RPF en één van het GPV. Het partijbestuur negeert daarmee een oproep van een groep prominente ChristenUnie-leden om het risico van een 'bloedgroependiscussie' te vermijden, juist nu de partij verdeeld is over het gedwongen vertrek van Rouvoets voorganger Kars Veling.

Rouvoet is ingenomen met de voorgestelde kandidatenlijst. ,,Dit is echt een lijst van de ChristenUnie, hoewel sommigen wellicht even de wenkbrauwen zullen fronsen'', zegt hij in vraaggesprek met Trouw. Hij onderschrijft de opvatting van het bestuur dat een 'kwalitatief evenwichtig samengesteld team waarin de achterban van de ChristenUnie zich kan herkennen' belangrijker is dan evenredige vertegenwoordiging van de Uniepartijen RPF en GPV op de lijst. Daarvoor pleiten verontruste leden.

Rouvoet (40) uit Woerden, sinds 1994 lid van de Tweede Kamer, maakte onder meer naam als lid van de enquêtecommissie die het IRT-schandaal onderzocht. De kandidatencommissie van de ChristenUnie prijst de opvolger van Veling aan als een 'politiek zwaargewicht'. Na Rouvoet volgt het oud-GPV-kamerlid Arie Slob op de kandidatenlijst, gevolgd door voormalig RPF'ers Leen van Dijke, Tineke Huizinga, Roel Kuiper en Dick Stellingwerf.

Het bestuur besloot onlangs Veling tegen zijn zin niet opnieuw te kandideren als lijsttrekker. Na het onverwachte verlies van de ChristenUnie bij de kamerverkiezingen was Veling wegens ziekte lange tijd niet in staat het kamerlidmaatschap uit te oefenen.

In een open brief manen de verontruste leden, onder wie oud-GPV-voorzitter Cnossen, het bestuur na alle commotie over Velings vertrek niet het risico van een bloedgroependiscussie te nemen. Zij waarschuwen voor het gevaar van een scheuring: ,,Een verdeeld huis houdt geen stand.'' Het besluit Veling niet te kandideren beoordelen zij als 'ontijdig, niet juist en niet correct'. Volgens hen zijn 'christelijke omgangsnormen' geschonden. ,,In de partij hoort geen ruimte te zijn voor een afrekencultuur.''

Rouvoet zegt in de open brief vooral 'bezorgdheid' te lezen over de positie van de ChristenUnie bij de verkiezingen van januari. ,,Maar ik proef ook enorme verbondenheid met de club. We moeten eensgezind de verkiezingen ingaan. De ChristenUnie is ons teveel waard om uiteen te spatten. Er is kritiek, er is bezorgdheid, er is geen crisis.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden