Rouvoet: Kleed AWBZ niet uit

Voorzitter Zorgverzekeraars Nederland vreest willekeur als gemeenten ouderenzorg overnemen

Vrijwel alle politieke partijen willen in de komende regeerperiode de ouderenzorg, inclusief verpleging en verzorging, overhevelen van de AWBZ naar de gemeenten. Maar de zorgverzekeraars zijn het daar niet mee eens. Zij willen zelf verantwoordelijk worden voor de ouderenzorg, omdat ze dat beter, efficiënter en goedkoper kunnen dan de gemeenten.

Dat zegt André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, vandaag in een interview in Trouw. De zorgverzekeraars staan niet alleen. Actiz, de koepelorganisatie van verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg, en de NPCF, de patiënten en consumentenorganisatie, en de artsenorganisatie KNMG zijn het met de verzekeraars eens.

De toekomst van de AWBZ, de volksverzekering voor onverzekerbare risico's, staat prominent op de agenda van alle politieke partijen. De kosten zijn in tien jaar tijd verdubbeld tot 24 miljard euro.

Deze week werd bekend dat het AWBZ-budget vorig jaar weer met ruim drie miljard euro is overschreden. Dat is voor het derde achtereenvolgende jaar. Om de AWBZ betaalbaar te houden is de huishoudelijke hulp al overgeheveld naar de gemeenten. Begeleiding gaat daar ook naar toe.

En nu willen vrijwel alle politieke partijen ook de verpleging en verzorging, zowel de thuiszorg als de verplegings- en verzorgingshuizen, uit de AWBZ halen en naar de gemeenten brengen. Dat betekent dat die zorg, in de praktijk ouderenzorg, geen verzekerd recht meer is, maar een sociale voorziening, te verstrekken naar het oordeel van de gemeenten. De gedachte is dat de ouderen zo de zorg krijgen die ze echt nodig hebben en geen overbodige zorg.

Rouvoet heeft principiële bezwaren. 'Echte ouderenzorg', zoals het toedienen van medicijnen of het aanbrengen van een stoma, moet volgens hem een verzekerd recht blijven, zorg die gelijkelijk toegankelijk is voor iedereen. Op die manier blijft ook de solidariteit tussen rijk en arm, gezond en ziek in stand.

Dat pleit ervoor om de ouderenzorg onder te brengen in de Zorgverzekeringswet. Dan blijft die zorg een verzekerd recht. Bovendien leidt het tot ongelijkheid wanneer in de ene gemeente bepaalde zorg wel verkrijgbaar is en in een andere niet.

De ZN-voorzitter heeft ook praktische argumenten. Het is efficiënter en goedkoper om de zorgverzekeraars verantwoordelijk te maken voor de ouderenzorg. Zij betalen al voor de curatieve zorg. Als nu ook de langdurende zorg voor hun rekening komt dan wordt de complete ouderenzorg uit één pot betaald. Op die manier kunnen ze ook zorgen voor een betere organisatie van de ouderenzorg, dicht bij huis, met een centrale rol voor huisarts en wijkverpleegkundige.

NEDERLAND 6

Interview met André Rouvoet

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden