Routiniers staan onder druk

Feyenoorder Wijnaldum controleert de bal en zoekt zich een weg tussen de NEC-spelers Davids (links) en Radomski. ( FOTO ROBIN VAN LONKHUIJSEN, ANP) Beeld
Feyenoorder Wijnaldum controleert de bal en zoekt zich een weg tussen de NEC-spelers Davids (links) en Radomski. ( FOTO ROBIN VAN LONKHUIJSEN, ANP)

Het officiële debuut van trainer Been in de Kuip ging gepaard met een zege op NEC (2-0). Indruk maakte het spel van de Rotterdammers niet.

Aan goede intenties ontbrak het Feyenoord gistermiddag niet. Hard werken leverde de club op de eerste speeldag een overwinning op. De wijze waarop NEC werd verslagen, sprak niet in het voordeel van de Rotterdammers. Onder coach Been heeft het geplaagde elftal geen gedaanteverwisseling ondergaan. Problemen en ingesleten fouten staken in de Kuip opnieuw de kop op.

De achterban genoot niettemin van de seizoensouverture. Supporters klapten hun handen stuk voor centrale verdediger Vlaar, die zijn rentree maakte na bijna twee jaar blessureleed. En bij vlagen gaf het spel reden tot optimisme. Het futloze voetbal van vorig seizoen maakte plaats voor een energiek optreden. Slordigheden, tactische blunders en disbalans op het middenveld werden door de vingers gezien.

Tomasson zorgde na tien minuten voor blije gezichten door een fout van Van Eijden koelbloedig af te straffen (1-0). Dat NEC daarna lange tijd beter was en minimaal een gelijkspel verdiende, kon de pret niet drukken. Een strafschop diep in de tweede helft, benut door Fer (2-0), bracht Feyenoord definitief drie punten. Tot ieders tevredenheid.

Het uitvallen van keeper Darley, waardoor Van Dijk (40) zijn opwachting moest maken, had op de sfeer op de tribunes geen effect. In de dug-out zorgde het incident wel voor kopzorgen. De selectie, steviger dan vorig seizoen maar nog altijd broos, kon geen tik gebruiken. Met Darley en Mulder in de ziekenboeg beschikt Feyenoord voor de positie onder de lat slechts over een veteraan.

Budget om een extra doelman naar Rotterdam-Zuid te halen heeft Been niet. Zonder in detail te treden gaf hij aan zich tevreden te moeten stellen met de huidige selectie. „Misschien moet ik Eddy PG van stal halen en kijken of hij nog een paar ballen uit de kruising kan wegplukken”, reageerde Been gevat. Legende Pieters Graafland is 75 jaar.

Wellicht probeert technisch adviseur Beenhakker op de achtergrond geld vrij te maken door van enkele hoge kostenposten af te komen. Het is geen geheim dat Feyenoord liever werkt met talenten uit de jeugdopleiding dan met spelers die geen transferwaarde meer vertegenwoordigen. Op korte termijn afscheid nemen van een deel van deze groep verdient daarom de voorkeur.

De duurbetaalde routiniers merkten gistermiddag, dat ze op hun tellen moeten passen. Terwijl Landzaat en De Cler op de bank bleven, gingen Makaay en Tomasson voortijdig naar de kleedkamer. Hofland, geschorst tegen NEC, heeft Been evenmin van zijn meerwaarde overtuigd. „Kevin speelt maandagavond met Jong Feyenoord tegen Sparta”, klonk het cryptisch.

Alleen Van Bronckhorst lijkt over voldoende krediet te beschikken. De aanvoerder en publiekslieveling fungeert als boegbeeld en geniet veel respect van jeugdige collega’s.

In dit licht bezien moet de wissel van Makaay met enige argwaan worden bekeken. Eind vorig seizoen kon hij als enige van het genoemde groepje rekenen op warme belangstelling van gerenommeerde clubs uit Europa. Een vertrek van de spits uit Rotterdam zou de weg vrij maken voor een nieuwe aanwinst, waarbij een ervaren keeper de voorkeur geniet.

De verklaring van zijn keuze om Makaay naar de kant te halen was vrij grimmig. Been verweet de spits een gebrek aan inzet. Bij het opjagen van de tegenstander verzuimde hij Tomasson afdoende bij te staan. „De bereidheid van Roy om te lopen was te weinig”, vertelde hij. „Als je drie goals scoort, ga je vlak voor tijd naar de kant, onder luid applaus. In gevallen als deze keer je na de rust niet terug.”

Been benadrukte dat niemand iets achter zijn handelswijze moest zoeken. Van een koude oorlog tussen hem en Makaay was geen sprake. „Hij maakt onderdeel uit van een selectie van 23 man”, zei de coach. „De waarheid ligt op het veld. Altijd. Maak er alsjeblieft geen wedstrijd Been versus Makaay van.”

Of dit inderdaad onnodig is, wordt voor het sluiten van de transfermarkt op 31 augustus duidelijk. Een uitspraak van Been bleef boven elke twijfel verheven. „Er is zat werk te doen.” Zoals het binnenhalen van een doelman.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden