'Routekaart naar vrede' mist belangrijkste eis Libische rebellen

null Beeld afp
Beeld afp

De opstandelingen in Libië hebben de 'routekaart naar vrede', die was voorgesteld door de Afrikaanse Unie, maandag afgewezen. Het voorstel mist de meest wezenlijke eis van de opstandelingen, het vertrek van Muammar Kaddafi, de alleenheerser die in 1969 de macht greep.

In het plan wordt helemaal niet gerept over het opstappen van Kaddafi. De rebellenleider Mustafa Abdul Jalil zei maandag: ,,elk initiatief zonder deze volkseis, deze essentiële eis, kunnen we onmogelijk erkennen''. Jalil had een gesprek met de Afrikaanse delegatie, onder wie de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma.

Zondagavond laat had Kaddafi het Afrikaanse plan wel aanvaard. De AU-routekaart voorziet onder meer in een staakt-het-vuren. Ook zou er een begin worden gemaakt met hervormingen om de redenen voor de opstand weg te nemen.

De gevechten in Libië gaan ondertussen door. Zo bestookten troepen van Kaddafi opnieuw de belegerde stad Misurata. De NAVO heeft maandag in een reactie op de 'routekaart' beklemtoond door te gaan met luchtaanvallen zolang de troepen van Kaddafi de eigen bevolking bestoken. NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen zei dat alleen sprake kan zijn van een staakt-het-vuren als dat geloofwaardig en controleerbaar is. Ook moet er uitzicht zijn op politieke hervormingen in het Noord-Afrikaanse land.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden