Rousseff wint herverkiezing in Brazilië nipt

Dilma Rousseff zal Brazilië de komende jaren opnieuw gaan leiden. Beeld belga
Dilma Rousseff zal Brazilië de komende jaren opnieuw gaan leiden.Beeld belga

Dilma Rousseff is gisteren met een nipte overwinning herkozen als president van Brazilië. Met 51,6 procent van de stemmen is het de krapste verkiezingsoverwinning voor een Braziliaanse president sinds het land in 1985 de democratie invoerde. In haar overwinningsspeech zei Rousseff de dialoog aan te willen gaan en een betere president te willen worden dan ze tot nu toe was.

redactie internet

Rousseff had een tweede ronde nodig om haar tegenstrever Aecio Neves voorbij te streven. Ze wil de stagnerende economie weer op gang brengen, politieke hervormingen doorvoeren en de publieke dienstverlening drastisch verbeteren. Dat laatste punt was vorig jaar de aanleiding voor massale protesten tegen Rousseffs regering.

Rousseff probeerde haar tegenstrever neer te zetten als een kandidaat van de elite, die als president de sociale voorzieningen weer zou ontmantelen. Neves verweet de regering op zijn beurt dat de inflatie te ver is opgelopen en dat de Rousseffs linkse Arbeiderspartij (PT) corrupt is. Hij erkende zijn nederlaag nadat 99,66 procent van de stemmen was geteld.

'Betere president'
In haar overwinningsspeech beloofde de 66-jarige Rousseff grote veranderingen. "Ik wil en ik zal een betere president zijn dan ik tot dusver ben geweest", hield de president haar toehoorders voor. "Ik weet dat ik ben herkozen om de grote veranderingen te brengen die de Braziliaanse samenleving nodig heeft", aldus Rousseff.

Ze noemde het aanpassen van het politieke systeem om corruptie terug te dringen haar " eerste en meest belangrijke taak". Ook zei Roussef dat haar eerste prioriteit in haar nieuwe ambtstermijn het aangaan van de dialoog met haar tegenstanders is. Maar of en hoeveel de oppositie haar hierin tegemoet wil komen blijft de vraag.

Haar aanhangers vierden ondertussen op straat de overwinning. Buiten het hotel in Brasilia waar Rousseff haar speech hield werd gezwaaid met rode vlaggen. Zelfs in Sao Paulo, waar Neves veel steun heeft, reden fans van de zittende president claxonnerend door de straten.

Weinig triomfantelijk
De Arbeiderspartij van Rousseff is populair onder de minima, omdat armoede en werkloosheid de afgelopen jaren fors werden teruggedrongen. Ongeveer 40 procent van de 200 miljoen inwoners van Brazilië leeft in huishoudens die moeten rondkomen van een inkomen van minder dan 700 dollar per maand, zo'n 550 euro.

Binnen de Arbeiderspartij klonken na de overwinning echter weinig triomfantelijke geluiden. De partij heeft aanzienlijk minder steun in het Braziliaanse parlement dan voorheen. Een minister beloofde dat de regering zich zou richten op "nationale verzoening", nu bijna de helft van de stemmers voor de oppositie heeft gekozen.

Rousseff staan moeilijke jaren van fiscale hervormingen te wachten als zij de sinds 2011 afgekoelde Braziliaanse economie weer vlot wil trekken. "Haar sociale programma's sorteren effect, maar haar macro-economische beleid in haar eerste vier jaar was erg zwak", zegt Carlos Pereira, een politieke analist van de Getulio Vargas Foundation, een vooraanstaande denktank in Brazilië.

"De inflatie is weer terug, het land zit in een technische recessie en de publieke uitgaven zijn uit de hand gelopen. Het is niet erg waarschijnlijk dat zij tegelijkertijd sociale programma's en macro-economische stabiliteit kan bewerkstelligen", aldus Pereira.

undefined

Nipt verloren: Aecio Neves. Beeld getty
Nipt verloren: Aecio Neves.Beeld getty
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden