Rouhani: extremisten willen interventie uitlokken

De Iraanse president Hassan Rouhani spreekt voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Beeld ap
De Iraanse president Hassan Rouhani spreekt voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.Beeld ap

De extremisten die wanorde stichten in het Midden-Oosten zijn uit op de vernietiging van de beschaving en de groei van islamofobie. Dat heeft de Iraanse president Hassan Rouhani vandaag gezegd in een toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Rouhani beschuldigde 'bepaalde staten' en ongeïdentificeerde 'inlichtingendiensten' voor de opleving van het extremisme. 'Bepaalde inlichtingendiensten hebben messen in de handen van gekken gestopt, die nu niemand sparen', aldus de Iraanse president.

De radicale elementen zouden zo 'een vruchtbare voedingsbodem scheppen voor verder ingrijpen van buitenlandse strijdkrachten in onze regio'. Ze komen volgens Rouhani naar het Midden-Oosten met maar een ideologie: die van 'geweld en extremisme'.

Verontschuldigingen
Rouhani zei te twijfelen aan de eensgezindheid van de internationale gemeenschap tegen terreurbewegingen als Islamitische Staat (IS). Alle landen die hen hebben bijgestaan moeten zich volgens de Iraanse president verontschuldigen. 'Niet alleen jegens de vorige, maar ook jegens de volgende generatie.'

Hij vindt dat de regio het probleem zelf moet oplossen. 'De juiste oplossing voor dit dilemma komt van binnenuit de regio met internationale ondersteuning, en niet van buiten de regio', zei hij.

undefined

Rouhani loopt naar het spreekgestoelte. Beeld ap
Rouhani loopt naar het spreekgestoelte.Beeld ap
Rouhani geeft een speech. Beeld ap
Rouhani geeft een speech.Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden