CabaretRamadan

Roué Verveer, christen in de Ramadan Conference

Van links naar rechts: cabaretiers Roué Verveer, Najib Amhali en Anuar Beeld
Van links naar rechts: cabaretiers Roué Verveer, Najib Amhali en Anuar

Hij is geen moslim en hij heeft nog nooit meegedaan met de vastenmaand. Toch staat cabaretier Roué Verveer vanaf vandaag in de ‘Ramadan Conference’, samen met Najib Amhali en Anuar. Waarom?

“Jullie mogen tijdens de ramadan toch alleen ’s avonds eten?” Net als veel westerse Nederlanders weet Roué Verveer weinig van de islamitische vastenmaand. En toch zei de Surinaamse cabaretier ‘ja’ tegen de ‘Ramadan Conference’ met Najib Amhali en Anuar. Vooral omdat hij graag met andere comedians op het podium staat. “Dit seizoen treed ik de ene avond op met mijn solovoorstelling en de volgende avond werk ik samen met Najib en Anuar. Beide shows hebben een ander energie­niveau, die afwisseling spreekt me juist aan. En Najib was een van de mensen die me twintig jaar geleden aanmoedigde om cabaretier te worden.”

Amhali en Anuar hielden vorig jaar ook een Ramadan Conference. Uitverkochte zalen en 646.000 tv-kijkers zagen deze show. De Hindoestaanse cabaretier Rayen Panday maakte toen het trio compleet en speciaal voor de voorstellingen vastte hij mee. Maar dat gaat Verveer niet doen. “Daar wordt het juist leuker van, omdat ik nog nooit heb gevast. Ik ben de onwetende man en stel vragen die veel niet-moslims hebben. Dan beantwoorden Najib en Anuar mijn vragen of maken we er grappen over.”

Toch is de islamitische cultuur niet helemaal onbekend terrein. Als nieuwsgierige toerist bezocht Verveer moskeeën in steden als Dubai en Istanbul. En zijn Surinaamse moslimvrienden nodigen hem weleens uit om het Suikerfeest bij hen te komen vieren. “Het Suikerfeest is voor ons meer een reden om met zijn allen samen te zijn en lekker te eten en drinken, net zoals een verjaardag. Het heeft weinig met geloof te maken. We praten er bijna nooit over, in Suriname lopen mensen niet zo te koop met hun religie. Met sommige vrienden heb ik ­jarenlang in de klas gezeten zonder dat ik wist dat ze moslim waren.”

Deze Ramadan Conference wordt geen herhaling van vorig jaar. Toen ging het vooral over de ramadan en traden de heren op tijdens het vasten. Dat was te vermoeiend, zegt Verveer, dus nu doen ze de conferentie vóór de vastenmaand. De multiculturele samenleving, vooroordelen tegen moslims en hun eigen ervaringen als minderheden komen voorbij. “Dat maakt de voorstelling spannender. Je vertelt een grap over de islamitische cultuur aan een publiek waarin veel moslims zitten.”

Wat gaat hij toevoegen? “Ik haal mijn materiaal uit mijn eigen leven als getrouwde man en vader van twee zonen in een multiculturele samenleving. Mijn shows maak ik niet met een bewuste boodschap of rode draad, toch is die er uiteindelijk wel. Sowieso wil ik zo veel ­mogelijk mensen laten lachen.”

De christelijke cabaretier is elke zondag in de kerk te vinden. Dat geeft hem rust. “Als cabaretier treed ik soms de hele week tot zaterdagavond laat op. Na een drukke toerweek vind ik het fijn om te zingen en mensen te spreken die ik ken en om even niet met cabaret of mijn carrière bezig te zijn. Geloven geeft me kracht als ik dat nodig heb. Als iemand waar ik om geef is overleden troost het me dat diegene op een betere plek is.”

De Ramadan Conference toert vanaf maandag 3 februari door Nederland en speelt op 5 april in Afas Live.

Lees ook:

Roué Verveer: ‘Mijn grappen zijn altijd waar’

Roué Verveer (Paramaribo, 1972) is comedian. Zijn show ‘Op het laatste moment’ is in verschillende theaters te zien. Op 23 en 24 juni staat hij met de comedyshow ‘Gabbers’, samen met Jandino Asporaat, Guido Weijers en Phillipe Geubels, in Ziggodome.

Met de Ramadan Conference toont de NPO zijn brede betrokkenheid, maar wat betekent dat voor de budgetten?

Met één oog kijken naar de Ramadan Conference, met het andere de onrust volgen over de uitgelekte kabinetsplannen voor de publieke omroep. Geen werkbare combinatie. Al snel won de Ramadan Conference mijn volledige aandacht. Daar werd je tenminste wel vrolijk van.

‘Omdat ik een grens trek, is het gezellig in huize Verveer’

“’Als ik geen kindersurprise-ei krijg, dan ben jij een stom wijf!’ Het meisje was een jaar of zeven en ze had het tegen haar moeder. Ik dacht: nu biedt het kind haar excuses aan, of er vallen klappen. Maar dit gebeurde er: ‘Mereltje’, zegt haar moeder, ‘mama vindt het niet fijn als je zo praat. Je hebt deze week al drie keer een chocolade-ei gehad. Sorry lieverd, maar mama is de baas.’”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden