Rotterdamse zedenzaak dijt verder uit

rotterdam – ’Als roofdieren’ besprongen ze het meisje, zo verklaarde één van de verdachten tegenover de politie. De mannen schroomden niet het slachtoffer met elkaar te delen. Alleen al die eerste nacht had het meisje – twaalf jaar oud – zeventien keer seks.

Meer en meer details kwamen gisteren naar boven tijdens een regiezitting in een omvangrijke zedenzaak in Rotterdam.

De steeds verder uitdijende zaak kwam deze zomer aan het licht toen een vijftienjarig meisje uit Capelle aan den IJssel aangifte deed tegen drie Rotterdamse mannen van nu 24, 26 en 28 jaar oud.

Het meisje bezocht op 19 juni dit jaar een muziekoptreden in cultureel centrum Larenkamp. Daarna ging zij met het drietal mee naar een huis aan de 1e IJzerstraat, in Rotterdam-West. Eén van hen, Jean Carlos D., noemde zichzelf ’Diamond’. Die nacht verkrachtten de mannen haar meermalen, verklaarde het meisje later tegen de recherche.

Deze ’Diamond’ zou zich ook schuldig hebben gemaakt aan verkrachting van het twaalfjarige meisje. Dit slachtoffer ontsnapte in juli uit de gesloten psychiatrische instelling in het Gelderse Zetten, waarna ze de trein naar Rotterdam nam. In het park bij de Euromast kwam ze in contact met D., die haar een slaapplaats aanbood in de 1e IJzerstraat. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) viel ze daar ten prooi aan meerdere mannen, om een paar dagen lang, veelvuldig en onder invloed van drank en drugs, te worden misbruikt.

Terug op straat liep ze bijna letterlijk in de armen van de vijf andere verdachten die gisteren voor de rechter verschenen. Het meisje zou ook door deze groep zijn verkracht. Volgens Justitie hebben de in totaal acht verdachten, het merendeel van Antilliaanse afkomst, ’een radar’ voor kwetsbare meisjes.

Politieagenten, die de twaalfjarige een week later op straat tegenkwamen, herkenden haar van een opsporingsbericht. Ze was bereid aangifte te doen.

De politie Rotterdam-Rijnmond vermoedde met dezelfde daders te maken te hebben, vooral vanwege de terugkerende naam ’Diamond’. Na uitgebreid speurwerk kwam de politie drie nieuwe slachtoffers op het spoor.

Twee van hen, 17 en 22 jaar oud en afkomstig uit Amsterdam, verklaarden in het pand aan de 1ste IJzerstraat te zijn aangerand door twee mannen. Het andere slachtoffer is een veertienjarige Rotterdamse, die in dezelfde woning seks zou hebben gehad met D. Justitie ziet in deze 26-jarige man de hoofdverdachte.

’Diamond’ zou bij alle zaken betrokken zijn. Hij maakte gisteren in de rechtbank een laconieke indruk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden