Rotterdamse wethouder wenst strengere wachtgeldregeling

Wachtgeld ontvangen is geen vrijblijvende zaak, vindt de Rotterdamse wethouder Schrijer. In ruil moeten ex-bestuurders zich verdienstelijk maken voor de samenleving.

Ruud van Haastrecht

Wethouder Dominic Schrijer (PvdA) wil een lokale deugd voorschrijven aan alle weggestuurde of opgestapte bestuurders in Nederland: werken voor je geld. „Daar is Rotterdam groot mee geworden.”

De Rotterdamse wethouder (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) vindt de wachtgeldregeling voor ex-bestuurders niet meer van deze tijd. In deze raadsperiode vertrekt op lokaal niveau naar verwachting een derde van de wethouders. Oorzaken: de invoering van het dualisme, de opkomst van lokale partijen die kritisch staan tegenover de heersende bestuurscultuur en de toename van het aantal onervaren bestuurders. Ook op provinciaal niveau en op het Binnenhof is het politieke spel ’heftiger’ geworden, signaleert Schrijer. „Het maakt meer slachtoffers.”

Het zadelt de tweede stad van het land op met een jaarlijkse kostenpost van 1,5 miljoen euro aan wachtgeldvergoedingen voor ex-wethouders, deelgemeentebestuurders en oud-raadsleden. Zo ruimden aan de Coolsingel deze raadsperiode tot nu toe vijf wethouders het veld. „Ik zou het niet weten”, antwoordt Schrijer op de vraag wat die nu doen.

„De nieuwe norm zou moeten zijn: als je gebruik maakt van de wachtgeldregeling, betekent het wel sollicitatieplicht”, vindt Schrijer. „In de tussentijd moeten oud-bestuurders zich verdienstelijk maken voor de samenleving.” Ex-wethouders zouden bijvoorbeeld onderzoeken kunnen uitvoeren in opdracht van het college of hun bestuurlijke knowhow inzetten voor een woningcorporatie, sportclub of speeltuinvereniging. Gemeenten dienen ex-wethouders te helpen bij het vinden van dergelijke functies, beaamt hij.

Schrijer wil de duur van de wachtgeldregeling beperken tot vier jaar. Die nog verder bekorten, acht hij onverstandig, omdat anders de bestuurskwaliteit mogelijk wordt aangetast. „Een bestuurder moet zonder last en ruggespraak kunnen besturen. Het ambt vraagt dat bijvoorbeeld wethouders besluiten nemen los van de druk van mogelijk ontslag. Een wethouder moet niet gaan meebuigen met de gemeenteraad omdat hij anders zonder inkomen op straat komt te staan.” Als minister Ter Horst (binnenlandse zaken) het nalaat, kunnen gemeenten ook zelf hun wachtgeldregeling aanscherpen, denkt hij.

„Ik verwacht dat Schrijer mij nu belt met een goeie suggestie”, reageert oud-wethouder Stefan Hulman, die vorig jaar ontslagen werd als burgemeester van Den Helder en nu weer leeft van Rotterdams wachtgeld. Enkele maanden terug heeft hij zijn diensten aan Rotterdam aangeboden, maar hij zit nog steeds thuis. Intussen solliciteert hij. Hulman vindt wel dat de strengere wachtgeldregeling ook moet gelden voor ex-Kamerleden. Hij wijst naar oud-parlementariër Peter van Heemst die nu PvdA-fractievoorzitter is in de Rotterdamse gemeenteraad. „Hij krijgt meer wachtgeld dan hij maatschappelijk verdienstelijk is.”

De Amsterdamse oud-wethouder Tjeerd Herrema, opgestapt vanwege de metrobouwperikelen en druk aan het solliciteren, heeft al nooit begrepen waarom oud-bestuurders geen sollicitatieplicht hebben. Hij noemt het hoog tijd dat de overheid vertrokken bestuurders gaat helpen bij het vinden van nieuw werk. „Het is een ’je zoekt het maar uit-beleid’. Terwijl je nu al weet dat in 2010 een hele lichting omvalt. Dat kost veel gemeenschapsgeld.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden