Rotterdamse wethouder Geluk verruilt politiek voor onderwijs

Leonard Geluk: Minder plezier in zijn werk. (Trouw)

De Rotterdamse onderwijswethouder Leonard Geluk gaat zelf het onderwijs in. De aanvaring met zijn CDA-fractie in de gemeenteraad speelde mee bij het besluit.

Het Rotterdamse college van b . en w. verliest zijn vierde wethouder in een politiek seizoen. CDA-wethouder Leonard Geluk (jeugd, gezin en onderwijs) wordt per 1 januari voorzitter van het college van bestuur van het roc Midden-Nederland, een instelling voor mbo en volwasseneneducatie. Dit najaar stopt hij als wethouder.

Volgens Geluk past zijn nieuwe baan perfect bij zijn ’missie in het leven’: onderwijs en de grote stad. Zijn nieuwe werkgever is, met 25.000 leerlingen op 50 leslocaties in de provincie Utrecht, een van de grotere regionale opleidingencentra (roc). Juist die onderwijsvorm spreekt Geluk aan: „Het beroepsonderwijs is de meest spannende onderwijsvorm omdat het een beetje miskend is. Het mbo heeft een mindere uitstraling, terwijl het wel de hofleverancier is van het bedrijfsleven.”

Geluk zal bij zijn aantreden allereerst financieel orde op zaken moeten stellen. Het roc Midden-Nederland heeft, net als andere regionale opleidingscentra, veel geld verloren met het geven van inburgeringscursussen aan lege klassen.

Geluk (39) werd op zijn 23ste deelgemeentelid in Delfshaven. Via de gemeenteraad volgde hij vijf jaar geleden prominent partijgenoot Sjaak van der Tak op als onderwijswethouder. Geluk ontpopte zich als spraakmakend grotestadsbestuurder op onderwijsgebied. Zo lanceerde hij de ’pappa-tax’ voor jongens die een tienermeisje zwanger maken en hem dan smeren, bande de coffeeshop uit de omgeving van middelbare scholen, en begon met wijkcentra voor jeugd en gezin voordat die kabinetsbeleid werden.

Geluk bleek ook een exponent van het normen- en waardenoffensief van CDA-leider Balkenende. Voortdurend sprak hij Rotterdamse ouders aan op hun opvoedingsverantwoordelijkheid. Daarin gesterkt door schokkende dossiers als de moord op Maasmeisje Gessica en de mishandeling van baby Talysa, zocht Geluk naar verregaande mogelijkheden om vroegtijdig in te kunnen grijpen als het misloopt in een gezin.

Maar zijn pleidooi voor een elektronisch kinddossier, dat ook toegankelijk is voor politie en justitie, ging zijn eigen CDA-raadsfractie te ver, evenals invoering van drugstesten op alle Rotterdamse scholen. Dit voorjaar zegde de fractie het vertrouwen op in de eigen politiek leider, die te solistisch zou opereren. Na een week tevergeefs praten besloten Geluk en fractievoorzitter Karen Duys tot een wapenstilstand. Een lokale partijcommissie van wijzen moest de plooien verder gladstrijken.

Geluk heeft die uitkomst niet afgewacht. Hij geeft toe door de kwestie ’minder plezier’ in het wethouderschap te hebben. Vorig jaar Kerst besloot hij nog de CDA-lijst aan te voeren bij de volgende raadsverkiezingen. Daarvan ziet hij af. Door ’goede gesprekken’ met Duys is er wel ’een voldoende werkbare verhouding’ voor de maanden tot zijn vertrek.

Vorige week zei Geluk in Trouw dat hij samenwerking tussen CDA en PVV in het volgende Rotterdamse college en kabinet uitgesloten acht, wegens een onoverbrugbaar meningsverschil over de vraag of moslims hun geloof vrij mogen uitoefenen.

De 22,5 procent die de PVV in Rotterdam haalde bij de Europese verkiezingen brengt daar geen verandering in. Zoveel is dat niet, zegt Geluk, die een terugkeer in de politiek op termijn niet uitsluit. „Dat is omgerekend tien gemeenteraadszetels. Fortuyn haalde er in 2002 zeventien.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden