Rotterdamse verzorger verdacht van meer ‘insulinemoorden’

Foto ter illustratie Beeld TR Beeld
Foto ter illustratieBeeld TR Beeld

De 21-jarige Rotterdammer die verdacht wordt van een insulinemoord op een bejaarde vrouw in een bejaardentehuis, is volgens het Openbaar Ministerie (OM) ook betrokken bij zeker twee soortgelijke moorden. Het OM onderzoekt daarnaast nog vier andere verdachte sterfgevallen.

Redactie

De nieuwe verdenkingen zijn voortgekomen uit de meldingen van instellingen waar de verdachte als invaller heeft gewerkt. In totaal hebben die instellingen twaalf nieuwe meldingen gedaan. In zes van deze gevallen was de afloop dodelijk, in de andere gevallen overleefden de slachtoffers de onjuiste toediening van insuline.

De instellingen die een nieuwe melding hebben gedaan zijn Humanitas in Rotterdam en het Jasmijnhuis en De Riederborgh in Ridderkerk.

Insuline

De zaak kwam aan het rollen toen het verpleeghuis 't Huys te Hoecke in Puttershoek vermoedde dat de Rotterdammer een vrouw zonder medische noodzaak insuline had toegediend. Ze overleed daardoor.

Na onderzoek bleek dat man ook betrokken was bij twee andere zaken. Hij wordt verdacht van nog een poging tot moord in hetzelfde verzorgingshuis en van een andere poging in een instelling in Rotterdam.

Het OM heeft inmiddels het lichaam van de vermoorde vrouw laten opgraven. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) doet onderzoek naar de doodsoorzaak.

Langer vast

De rechtbank Rotterdam heeft donderdag besloten de man, die werkte als verzorgende in verschillende instellingen, negentig dagen langer vast te zetten.

Bij het onderzoek naar de 21-jarige zijn medewerkers betrokken van het Bureau Opsporing van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting. Dit Bureau is de opvolger van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Zorgverleners als Engelen des Doods

Engelen des Doods worden ze wel genoemd: artsen, verpleegkundigen en verzorgenden die een einde maken aan het leven van patiënten die aan hun zorg zijn toevertrouwd. Ze deden het meestal met een injectie en vaak met insuline.

December 1977: De 41-jarige verpleeghulp Frans H. uit Kerkrade krijgt achttien jaar cel omdat hij vijf bejaarde patiënten met behulp van insuline-injecties om het leven had gebracht. Hij was tot zijn daad gekomen om minder om handen te hebben. Zijn bijnaam was spuitreus Frans. Hij overleed in 2006.

Februari 1978: Zuster Godfrieda, een verslaafde non die als verpleegkundige in een verzorgingshuis in de Oost-Vlaamse plaats Wetteren werkt, wordt verdacht van de moord op ongeveer dertig bejaarden. Ook zij diende insuline toe. De religieuze bekende de moord op drie bejaarden.

Maart 1991: De Oostenrijkse verpleegkundige Waltraud Wagner wordt tot levenslang veroordeeld voor de moord op zeker vijftien patiënten die ze tussen 1983 en 1989 doodde met een overdosis morphine. In 2008 kwam ze vrij.

September 1995: De 42-jarige ziekenverzorgster Martha U. wordt ervan beschuldigd negen patiënten in het geriatrisch ziekenhuis Vliethoven in Delfzijl met insuline-injecties te hebben gedood. Zij bekent vier mensen om het leven te hebben gebracht.

Juli 2002: De Britse huisarts Harold Shipman, bekend als 'Dr Death' , heeft zeker 215 van zijn patiënten om het leven gebracht. Hij diende de patiënten dodelijke heroine-injecties toe. In 2000 werd hij tot levenslang veroordeeld voor vijftien moorden op patiënten. Nader onderzoek in 2002 wees uit dat hij voor veel meer moorden verantwoordelijk was. In 2004 pleegde hij zelfmoord in zijn cel.

November 2017: De Duitse verpleegkundige Niels H. (40) spoot tussen 2000 en 2005 zijn patiënten in met een middel dat hartstilstand veroorzaakt, zodat hij ze kon reanimeren en hiermee door zijn collega's als reddende engel gezien werd. Mogelijk zouden honderd mensen door zijn toedoen zijn gestorven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden