Rotterdamse stichting koopt huizen voor Syrische gezinnen

Vluchtelingen in het sportcentrum van de Erasmus universiteit in Rotterdam. Beeld anp
Vluchtelingen in het sportcentrum van de Erasmus universiteit in Rotterdam.Beeld anp

Een Rotterdamse stichting heeft honderd woningen opgekocht om Syrische gezinnen in onder te brengen. De filantropische stichting, De Verre Bergen, investeert ook in taalcursussen, opleiding, begeleiding naar werk en integratie voor de gezinnen en financiert onderzoek naar de effectiviteit van het programma. Naar eigen zeggen is het het grootste particuliere huisvestingsprogramma voor vluchtelingen.

Niels Markus

Voor het programma 'Nieuw Thuis Rotterdam' kocht De Verre Bergen de afgelopen maanden honderd woningen met een waarde van rond de 100.000 euro, die zes maanden of langer te koop stonden. De stichting wil in die huizen vluchtelingen onderbrengen die een verblijfsvergunning hebben gekregen.

Het is de bedoeling dat van de huur die de statushouders betalen, de rest van de begeleiding en de cursussen worden betaald. Het programma start dit voorjaar. Directeur Roelof Prins van De Verre Bergen verwacht dat in juni de eerste statushouders hun woning zullen betrekken. Hij wil het programma vervolgens uitbreiden naar tweehonderd gezinnen.

Maatschappelijke problemen
Stichting De Verre Bergen werd in 2011 opgericht door de havenfamilie Van der Vorm. Zij investeren onder meer in onderwijs en cultuur in Rotterdam. De familie treedt nooit zelf naar buiten over haar activiteiten. Volgens directeur Prins houdt de organisatie zich bezig met 'grote maatschappelijke problemen in Rotterdam'.

Roelof Prins Beeld De Verre Bergen
Roelof PrinsBeeld De Verre Bergen

"Het is heel logisch dat we ons dan ook met dit vraagstuk bezighouden." Prins wil dat de nieuwkomers via het programma zo snel mogelijk kunnen deelnemen aan de samenleving door werk of vrijwilligerswerk te doen. "Wij steken de overheid een helpende hand toe."

Onderzoek
Alleen Syrische gezinnen kunnen deelnemen aan het project omdat De Verre Bergen een 'in taal en cultuur homogene groep nieuwkomers' zocht. Dat maakt het makkelijker om taalcursussen te geven en om onderzoek te doen naar de groep. Jacob Dagevos, bijzonder hoogleraar migratie en integratie van de Erasmus Universiteit Rotterdam zal het programma volgen. De integratie van de deelnemers wordt bijgehouden, en hun vorderingen worden vergeleken met die van een controlegroep.

Het huisvesten van de gezinnen draagt bij aan de taakstelling van Rotterdam. De gemeente moet in de eerste helft van 2016 aan 906 statushouders een woonruimte aanbieden. Wethouder Schneider van integratie is blij met het initiatief van de filantropische stichting en met de intensieve begeleiding die de statushouders zullen krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden