Rotterdamse spons zorgt bij hevige regen voor droge voeten

In Rotterdam komt het water van vier kanten. Uit de Nieuwe Maas, de Noordzee, vanuit de grond en van boven. Extreme regenval, zoals twee weken geleden, komt steeds vaker voor. Laaggelegen kades stromen vaker over en kelders staan vol met water. Onder invloed van de klimaatveranderingen zal zulk extreem weer in de toekomst eerder toe- dan afnemen.

De plannen die Rotterdam heeft gemaakt om al dat water weg te laten vloeien, werden gisteren gebundeld gepubliceerd in een 'adaptatiestrategie'. Daartoe behoren heel praktische oplossingen, zoals het hoger hangen van stopcontacten, voor het geval de boel overstroomt. Maar Rotterdam wil liefst ook voorkomen dat woningen en kelders vollopen.

"Je zou natuurlijk een grote dijk om het laaggelegen Noordereiland kunnen bouwen, maar daar wordt de stad niet leefbaarder van", zegt milieuwethouder Alexandra van Huffelen. "Daarom zoeken we naar maatregelen om het water af te voeren, maatregelen die je niet ziet, maar die er wel zijn."

Zo krijgt de grote parkeergarage in aanbouw bij het Centraal Station een ondergrondse waterberging. En die is niet overbodig, zegt de wethouder: "De berging onder de garage aan het Museumpark liep de afgelopen twee jaar al elf keer vol."

Ook zijn in de stad twee waterpleinen in aanbouw: aflopende stadspleinen die bij hevige regenval vollopen met water. De stad moet een 'sponsfunctie' krijgen, meer water opnemen. Onder meer door groene daken, groene gevels en door asfalt en stoeptegels te vervangen door gras en planten.

Er komt geen extra geld om de plannen uit te voeren. De strategie dient meer als pakket dat kan worden meegenomen naar aannemers en bedrijven, om hen rekening te laten houden met de noodzaak van waterberging. Van Huffelen voorziet ook een internationale spinoff van de plannen: "Rotterdam is een van de laagstgelegen deltasteden ter wereld. Andere steden gebruiken onze kennis. Zij kunnen de adaptatiestrategie als menukaart gebruiken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden