Rotterdamse scholier pakt minder alcohol en cannabis

Het alcohol- en drugsgebruik onder Rotterdamse middelbare scholieren is de afgelopen vier jaar flink afgenomen. Het percentage scholieren uit de derde klas van het voortgezet onderwijs dat weleens heeft gedronken liep terug van 45 naar 27. Het aantal jongeren dat de afgelopen vier weken dronk, daalde met meer dan de helft. Middelbare scholieren gingen ook minder blowen.

De cijfers komen uit de eerste verkenning van een onderzoek dat later dit jaar wordt gepubliceerd. Onder mbo-studenten blijkt het gebruik van alcohol en cannabis wel toegenomen. Alleen op roc's met een gemeentelijk 'aanvalsplan drugs en alcohol', stagneerde het soft- en harddrugsgebruik.

Jeugdwethouder Hugo de Jonge is tevreden. "We kunnen ons niet veroorloven dat Rotterdamse jongeren hun toekomst verdrinken en verblowen." Voor kwetsbare groepen op praktijkscholen en in het speciaal onderwijs blijft extra inzet nodig, aldus de wethouder.

Het Trimbos Instituut, dat landelijke drank- en drugsstatistieken bijhoudt, noemt de Rotterdamse cijfers 'spectaculair'. Volgens programmahoofd drugsmonitoring Margriet van Laar passen ze in een trend van "matiging van het middelengebruik in het voortgezet onderwijs". Ook in Amsterdam werd tussen 2007 en 2011 volgens haar 'duidelijk minder geblowd en gezopen'.

Het gebruik van alcohol en drugs onder mbo'ers neemt ook elders toe, zegt Van Laar. "In Groningen bleek in 2012 het aantal drinkers dat meer dan vijf glazen op een avond neemt, gestegen. Dat is geen goede trend."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden