Rotterdamse roc's willen zich opsplitsen

Zelfstandige 'colleges' richten zich elk op één vakgebied

De twee onderwijsgiganten op het gebied van mbo in Rotterdam overwegen zichzelf op te heffen en hun opleidingen onder te brengen in vijf tot acht zelfstandige 'colleges'. Die gaan zich elk op één vakgebied richten; zo kan er bijvoorbeeld een mbo-college voor techniek komen, en andere voor zorg of horeca. Binnen drie maanden moet duidelijk worden of dat plan haalbaar is.

De twee regionale opleidingencentra, het Albeda College en ROC Zadkine, tellen elk rond de 20.000 studenten en bieden grotendeels dezelfde opleidingen aan. Die onderlinge concurrentie is 'niet efficiënt, ook niet financieel', zei Zadkine-bestuurder Luc Verburgh gisteren. "Voor studenten is het ook niet altijd helder", voegde Anja van Gorsel van het Albeda eraan toe. "En voor het bedrijfsleven evenmin. Die hebben voor elke opleiding met twee adressen te maken."

De mbo-colleges moeten nauwere banden onderhouden met bedrijven en sneller inspelen op veranderende omstandigheden. Dat lukt in kolossen als Zadkine en Albeda minder goed. "We leiden op voor heel verschillende werelden", legt Van Gorsel uit. "Van kappers tot techneuten. Maar in grote organisaties als de onze ontkom je er niet aan zaken te standaardiseren, en dat maakt het lastig om in te spelen op die verschillen."

Beide mbo-instellingen staan er financieel niet rooskleurig voor. Het Albeda liet zijn personeel vlak na Nieuwjaar weten dat het bijna tachtig arbeidsplaatsen moet schrappen. Het Zadkine stond afgelopen najaar zelfs op de rand van de afgrond, maar lijkt inmiddels gered, onder meer doordat het 47 miljoen euro kan lenen van het Rijk.

Toch is de financiële situatie niet de reden voor dit plan, zeggen de bestuurders. "We hebben gedacht: als we afzien van de eigen belangen van elke instelling, wat is dan het beste voor Rotterdam?" aldus Verburgh. "En dan komen we hierop uit."

De voornemens zijn her en der instemmend onthaald. Volgens minister Bussemaker sluiten die aan bij haar eigen streven om "roc's gerichter te laten inspelen op de specifieke situatie in hun regio en samenwerking in plaats van concurrentie tussen instellingen te stimuleren". En de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge spreekt van een "scherpe visie op wat nodig is voor het mbo-onderwijs in Rotterdam."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden