Rotterdamse rechtenstudenten slecht in taal

(Novum) - Rotterdamse rechtenstudenten zijn niet goed in Nederlands. Bij een taaltoets scoorde 45 procent van de 650 eerstejaars studenten een onvoldoende, zes procent scoorde zeer onvoldoende. Dat meldt de Erasmus Universiteit vrijdag.

De studenten moesten een strafrechtelijk betoog schrijven waarbij naast juridische argumentatie ook werd gelet op taalbeheersing. Bij bijna de helft van de studenten bleken spelling, zinsconstructies, komma's en schrijfstijl onder de maat.

"Wat formules zijn voor wiskundigen, is taal voor juristen", zegt initiatiefnemer en hoogleraar Dick Mentink. "Recht is een taalwetenschap en het is ernstig dat deze studenten de Nederlandse taal slecht beheersen." Studenten met een onvoldoende kunnen zich inschrijven voor een bijspijkercursus.

De Erasmus Universiteit is naar eigen zeggen de eerste die de rechtenstudenten een dergelijke taaltoets voorlegt. De test was vrijwillig. De universiteit bekijkt nog of de toets een onderdeel van het vaste programma wordt. Dat moet volgende maand duidelijk worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden