Rotterdamse raad stemt in met verkoop van belang in Eneco

null Beeld ANP
Beeld ANP

Energiebedrijf Eneco gaat vrijwel zeker in de verkoop. De gemeente Rotterdam, met 31,7 procent de grootste van de 53 aandeelhoudende gemeenten in Nederland, besloot donderdagavond om zijn belang van de hand te doen. Een ruime raadsmeerderheid (24 tegen 16 stemmen) stemde in met het verkoopvoorstel van het stadsbestuur.

Aan de beslissing ging een tumultueus debat vooraf, waarin de PvdA wethouder Adriaan Visser (Financiën, D66) tot tweemaal toe in het defensief wist te dwingen. Rotterdams grootste oppositiepartij, tegenstander van aandelenverkoop, duikelde op het allerlaatste moment twee niet met de raad gedeelde rapporten op. Daardoor ontstond de indruk dat Visser, tevens voorzitter van de aandeelhouderscommissie van Eneco, bewust ‘alleen maar gekleurde informatie’ had verspreid.

Visser weersprak die suggestie met klem. Het over de verkoop kritische document uit 2014 was niet bijgevoegd omdat het ‘niet relevant’ zou zijn, naar het tweede werd in de stukken verwezen. “De wereld ziet er nu heel anders uit.” De oppositie drong evenwel aan op uitstel van het debat, maar die wens werd door de overige partijen niet ingewilligd. Uit protest tegen ‘de falende informatieplicht van het college’ besloten PvdA, GroenLinks, SP, Nida en de Partij voor de Dieren het debat vervolgens te boycotten.

Afstoten

Met het ‘ja’ van grootaandeelhouder Rotterdam tekent zich een meerderheid af van gemeenten, die vóór verkoop is. Dordrecht (9,05 procent) liet eerder al weten bereid te zijn om zijn aandelenpakket af te stoten. Daar moet de raad formeel overigens nog een besluit nemen. Uiteindelijk moeten de 53 gemeenten voor het einde van deze maand laten weten of zij het verkoopproces willen starten.

Een beslissing is gewenst, omdat Eneco sinds eind januari gesplitst is in een netbeheerder (Stedin) en een ‘gewoon’ commercieel netwerkbedrijf dat internationaal opereert. “De gemeente Rotterdam heeft geen publiek belang meer bij Eneco”, aldus D66-fractievoorzitter Samuel Schampers. Zijn partij kreeg bijval van coalitiegenoten Leefbaar en CDA, gedoogpartner ChristenUnie/SGP en oppositiepartij VVD.

Groene koers

Den Haag (16,55 procent) leek vorige week voor een kink in de kabel te zorgen, doordat een krappe raadsmeerderheid zich uitsprak voor behoud van de Eneco-aandelen. Twee coalitiepartijen (PvdA en Haagse Stadspartij) sloten zich aan bij de oppositie, die vreest dat het bedrijf in handen valt van een koper die weinig op heeft met de groene koers van Eneco. Ook de werkgelegenheid zou in het geding zijn bij een buitenlandse overname.

Eneco is het laatste grote energiebedrijf dat in Nederlandse handen is. De energiereus profileert zichzelf nadrukkelijk als ‘marktleider in duurzame energie’. Financiële experts schatten de waarde van het bedrijf op 2,5 tot 4 miljard euro. Voor Rotterdam zou dat betekenen dat de stad bij verkoop een bedrag van circa 900 miljoen euro incasseert. Een definitieve beslissing over de verkoop van het bedrijf valt pas na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden