Rotterdamse politie scoort op integriteit

Rotterdam houdt de eigen agenten goed in de gaten. Beeld Anp
Rotterdam houdt de eigen agenten goed in de gaten.Beeld Anp

De eenheid Rotterdam is van de tien Nederlandse politie-eenheden verreweg koploper als het gaat om het handhaven van de integriteit. In de havenregio worden aanzienlijk meer integriteitsonderzoeken gedaan dan bij de collega's in andere eenheden en er vielen de afgelopen vier jaar fors meer ontslagen als sanctie op ernstige misstappen.

Han Koch

Dat blijkt uit een analyse door Trouw van de cijfers die recent door de Nationale Politie zijn vrijgegeven na verzoeken in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur. Tot op heden heeft de Nationale Politie vooral globale landelijke cijfers gepresenteerd en was een vergelijking per politie-eenheid niet goed mogelijk. De geopenbaarde cijfers geven een betere kijk op de integriteitshandhaving, een kwestie die aan actualiteit heeft gewonnen nu zelfs de centrale ondernemingsraad van de Nationale Politie voor al te royaal declaratiegedrag onder het vergrootglas ligt.

Rotterdam onderzocht vorig jaar maar liefst 300 mogelijke integriteitsschendingen. Dergelijke onderzoeken vinden voor een deel plaats op basis van klachten uit het publiek, het gaat dan bijvoorbeeld om machtsmisbruik van de politieman of -vrouw. Het initiatief kan ook uit de eenheid zelf komen. Het bewust verkeerd opmaken van een proces-verbaal of rijden onder invloed kan dan de aanleiding zijn.

Uit de nieuwe cijfers blijkt dat Rotterdam met 300 dossiers in 2015 drie keer zoveel onderzoek doet als Den Haag (95) en bijna vijf keer vaker dan Amsterdam (67). De enorme verschillen kunnen niet worden verklaard doordat sprake is van verschillen in de aantallen medewerkers. Den Haag is met 6379 mensen qua personeelssterkte zelfs groter dan Rotterdam (6126). En de eenheid Amsterdam is met 5541 dienders niet zo heel veel kleiner.

Zeggen de aantallen onderzoeken iets over het gebrek aan integriteit of zelfs de corruptiegevoeligheid van de Rotterdamse diender? Nee, is het commentaar van de eenheid Rotterdam. Een groot deel van het verschil wordt verklaard doordat Rotterdam elke normoverschrijding registreert, ook de geringste. Dat gebeurt omdat de eenheid geen enkele ruimte wenst te geven aan niet integer gedrag. Die zero-tolerance-houding is ook terug te vinden bij de sancties. In de periode 2012 tot en met 2015 kregen bij de eenheid Amsterdam 43 politiemensen ontslag of voorwaardelijk ontslag tegen maar liefst 106 in Rotterdam en 62 in Den Haag.

Volgens de Rotterdamse politiechef Frank Paauw zitten in de dossiers slechts enkele gevallen van veronderstelde corruptie. "Elke integriteitsschending is er wat mij betreft een te veel, maar het is echt onzin om te denken dat wij meer vatbaar zijn voor integriteitsschendingen. Het kan ook gaan over het gebruik van harddrugs of blowen, voor een politieman ook niet toegestaan. En zeker niet alle gevallen leiden tot een straf. Een onderzoek kan ook ontlastend zijn voor een diender. Stel, een burger suggereert dat een agent 'fout' is, dan kan een onderzoek de agent helpen zich van alle blaam te zuiveren. Werken bij de politie is 24 uur per dag in de spotlights staan, je moet je 24 uur per bewust zijn dat je politieagent bent, dus ook in je vrije tijd."

Uit de cijfers blijkt dat bij veel politie-eenheden het aantal onderzoeken daalt. Opvallend is dat vorig jaar alleen in Oost-Brabant (van 104 naar 118) en Oost-Nederland (van 117 naar 173) sprake is van een stijging van het aantal onderzoeken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden