Rotterdamse politie arresteert acht rijschoolhouders

Van een medewerker

De politie heeft de afgelopen drie weken ruim 23 000 rijvaardigheidsbewijzen, die in de gemeentelijke bevolkingsadministratie lagen opgeslagen, gecontroleerd. Er werden 64 vervalsingen ontdekt.

De zwendel kwam in oktober aan het licht. Naast de rijschoolhouders zijn 27 anderen aangehouden, onder wie diverse afnemers.

De rijschoolhouders zorgden ervoor dat voor de dik betalende klanten rijexamen werd aangevraagd. Maar het afrijden deed iemand die wel fatsoenlijk kon rijden. Als deze in het bezit was van het rijvaardigheidsbewijs, werd de pasfoto van degene die het rijexamen had afgelegd door de rijschoolhouder verwijderd en vervangen door de foto van de klant waar het om ging. Die kon dan op zijn beurt het rijbewijs op het stadhuis afhalen.

Volgens de politie bevonden zich onder de 'clienten' van de rijschoolhouders Rotterdammers, die hun rijbewijs maar niet konden halen en dus bereid waren om tegen betaling aan een rijbewis te komen.

Inmiddels heeft een aantal automobilisten het valse rijbewijs bij de politie ingeleverd, nadat de rechercheurs in de loop van het onderzoek achter hun identiteit kwamen.De Rotterdamse politie wil van het ministerie van Verkeer en Waterstaat betere controle op het verstrekken van rijbewijzen.

Volgens woordvoerder Verhoef van het CBR (centraal bureau rijvaardigheidsbewijzen) zal het bureau niet langer certificaten aan clienten afgeven. "Wie voor het rijexamen slaagt zal zich straks met een beter beveiligde theoriecertificaat, in de vorm van credit-card met een ingeprinte pasfoto, moeten legitimeren. Wij zullen er dan op toezien dat alleen zij die voor het rijexamen zijn geslaagd een rijbewijs krijgen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden