Rotterdamse oudere in de bijstand hoeft niet meer te solliciteren en geen papier meer te prikken

Beeld ANP XTRA

De gemeente Rotterdam vindt het zinloos, het versturen van duizenden sollicitatiebrieven door oudere bijstandsgerechtigden. Ze krijgen toch een afwijzing.

De gemeente Rotterdam wil oudere bijstandsgerechtigden en mensen die al langer dan vijf jaar een uitkering ontvangen, ontheffen van de sollicitatieplicht. Dat mag helemaal niet van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken, maar daar heeft de Rotterdamse wethouder Richard Moti (PvdA) iets op bedacht. 

De gemeente Rotterdam gaat elke 60-plusser individueel beoordelen en dan per persoon beslissen dat solliciteren niet meer hoeft, althans als de bijstandsgerechtigde dat ook wil. Individuele ontheffing mag namelijk wel. Het voorstel is onderdeel van een breder plan om het aantal bijstandsgerechtigden in Rotterdam te laten dalen van ruim 37.000 naar 30.000. 

In een brief van het Rotterdamse college aan de gemeenteraad staat dat ze willen streven naar “een passende bejegening” van bijstandsgerechtigden met meer maatwerk. Dat betekent ook dat ze wil stoppen met het verplichte papierprikken als tegenprestatie. Er moet wel verplicht werkervaring worden opgedaan, maar dan wel met werk wat meer perspectief biedt.

Een taalcursus of mantelzorg

Vrijwilligerswerk is ook oké, net als mantelzorg, activiteiten om fitter te worden, het volgen van een taalcursus of werken aan persoonlijke problemen. Dat was op papier ook al zo, maar in de praktijk kwamen toch veel mensen met een prikstok in de berm terecht.

In Rotterdam zijn ruim 19.000 mensen die een tegenprestatie moeten leveren voor hun uitkering. Volgens de wethouder zijn de meesten best tevreden over dit instrument. “Zij voelen zich meer gewaardeerd en het gevoel van zelfwaardering neemt toe.” Maar het moet wel passend zijn. Vrijwilligerswerk vindt het Rotterdamse college belangrijk, omdat het vaak “een goede springplank” is naar betaald werk. 

Rotterdam was de afgelopen jaren heel streng richting mensen met een bijstandsuitkering. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Veel mensen zijn uit de bijstand gekomen. Maar volgens het huidige college waren dat wel vooral de ‘kansrijke’ werkzoekenden zoals mensen die nog maar kort een uitkering ontvingen. De groep uitkeringsgerechtigden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt is gegroeid, waaronder veel ouderen.

Duizend brieven

De roep om ouderen niet langer de verplichte vijf brieven per week te laten sturen naar werkgevers die personeel zoeken, klinkt al veel langer. Vakbond CNV opperde eerder al om zelfs vanaf 55 jaar te stopen met de sollicitatieplicht. De Rotterdamse wethouder Moti noemt geen leeftijd, maar zegt: “Sommige mensen hebben al meer dan duizend brieven verstuurd. Dat leidt tot duizend afwijzingen en duizend teleurstellingen. Dat werkt niet. Dat moet anders. We moeten kijken naar wat iemand wil en kan.”

Het voorstel voor vrijstelling voor 60-plussers stond ook in het landelijke CDA-verkiezingsprogramma van 2017, dan wel met de voorwaarde dat zij meerdere dagen per week vrijwilligerswerk of mantelzorg verrichten. Toen de partij 50Plus echter een motie indiende in de Tweede Kamer met deze strekking, stemde CDA –inmiddels regeringspartij- tegen.

In de praktijk laten veel gemeenten al grote groepen bijstandsgerechtigden met rust. Daardoor denkt ruim 60 procent van hen dat er geen sollicitatieplicht is, bleek uit een eerdere inventarisatie. De gemeente Rotterdam stond echter altijd bekend als streng. Andere gemeenten zoals Utrecht zijn al aan het experimenteren of het ook lukt om met soepelere regels mensen te helpen.

Leefbaar Rotterdam en de VVD hebben kritiek op het voorstel om de sollicitatieplicht voor ouderen in de bijstand in Rotterdam te schrappen. Leefbaar vindt het schandalig dat 60-plussers worden “afgeschreven”. Dat ziet de PvdA anders. Als oudere Rotterdammers wel streven naar een betaalde baan, biedt de gemeente uiteraard wel begeleiding.

Lees ook:  ‘Geef werkloze 60-plussers ‘generaal pardon’

De sollicitatieplicht voor werkloze 60-plussers moet verdwijnen. Dat vindt onder anderen arbeidssocioloog Jan Cremers van de Universiteit Tilburg. Hij spreekt van een generaal pardon voor ouderen. Ook het CNV vindt dat er soepelere regels moeten komen voor ouderen. Zij denken aan een ‘seniorenpardon op maat’.

Zin en onzin van verplicht solliciteren

Het UWV gaat onderzoek doen naar sollicitatiegedrag van werkzoekenden. Wat werkt en wat werkt niet?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden