Rotterdamse milieudienst trekt lessen uit debacle

'Voortaan onderzoeken we diepere oorzaak van ramp' DCMR wil ook regels voor opslag vloeibare stoffen

INTERVIEW | ALWIN KUIKEN

Met de kennis van nu had de Rotterdamse milieudienst DCMR het omstreden tankopslagbedrijf Odfjell harder aangepakt.

Dat zegt bestuurslid Maarten de Hoog, verantwoordelijk voor de Rotterdamse haven. Het bedrijf bezit zo'n driehonderd opslagtanks met gevaarlijke, vloeibare stoffen. Sinds 2003 waren er 63 incidenten, deze zomer ontsnapte 200 ton butaangas.

De situatie was vier maanden geleden zo gevaarlijk dat DCMR-inspecteurs het terrein niet op durfden. Komt dat vaak voor?
"Dat is uitzonderlijk. Wij vonden het niet vertrouwd omdat Odfjell niet kon zeggen of er schadelijke stoffen lekten. Na twee dagen hebben we tanks met gasmaskers beklommen. De maskers waren niet overbodig."

Het bedrijf bleek structureel in de fout te gaan, vertelde staatssecretaris Atsma deze week aan de Kamer. Hoe kon het daar zo uit de hand lopen?
"Wij grepen bij een incident altijd in, maar we keken niet naar de onderliggende oorzaken. Ik geef toe: dat hadden wij beter moeten doen. Sinds kort nemen we bijvoorbeeld interviews af bij bedrijven. Internationale regels schrijven dat sinds eind vorig jaar ook voor. We proberen zo te achterhalen of men zich aan procedures houdt. Dat klinkt simpel, maar dat is het niet. De materie is heel technisch. Met TNO hebben we daarom een meettechniek bedacht. Maar of we de incidenten zo hadden kunnen voorkomen, valt niet te zeggen."

Het bedrijf slaat miljarden liters benzine op. Grote hoeveelheden benzeen en butaangas lekten. Waarom heeft uw dienst het bedrijf niet gesloten?
"Dat doen we alleen als er onaanvaardbare risico's zijn. Mogelijk was dat het geval toen er deze zomer in twee weken tijd tweehonderd ton butaangas lekte. Omdat dit niet gemeld werd, wisten we het niet. Het is moeilijk om achteraf het risico te reconstrueren. Omdat ze dit niet meldden, loopt er nu een strafrechtelijk onderzoek tegen Odfjell."

Hebt u genoeg middelen? DCMR heeft boetes van 25.000 en 50.000 euro opgelegd. Maar Odfjell maakte in 2010 943 miljoen winst.
"Het klinkt gek, maar de bedragen zijn gebaseerd op wat het had gekost om een incident te voorkomen. Het bedrijf kan dit makkelijk betalen. Maar het effect van zo'n dwangsom zit hem meer in de imagoschade. Klanten horen er ook van."

Elk van de 280 tanks zou een ramp à la Chemie-Pack kunnen veroorzaken. Waarom zit daar geen meetapparatuur op, zodat we het meteen weten als er giftige dampen ontsnappen?
"Dat is verplicht voor bedrijven die gas opslaan. Dit bedrijf doet aan de opslag van vloeibare stoffen. Maar of dat zo moet blijven? Dit heeft ons wel aan te denken gezet."

Hoe staat het er nu voor?
"Onlangs hebben we vijftig tanks gecontroleerd met infraroodcamera's. Bij één van die tanks zagen we dat een reparatie niet goed was uitgevoerd. Daarvoor innen we ook een dwangsom. En afgelopen dinsdag hebben we een onaangekondigd bezoek afgelegd. Toen bleek alles in orde; we hebben geen lekken gemeten. Het gaat dus de goede kant op."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden