Rotterdamse haven in beroep tegen belastingbesluit EU

Havenbedrijf Rotterdam gaat in beroep tegen het besluit van de Europese Commissie dat Nederland de belastingvrijstelling voor zeehavens moet schrappen. De Rotterdamse haven wordt in haar beroep gesteund door de Nederlandse staat en een reeks havenbedrijven, waaronder die van Amsterdam, Groningen en Moerdijk.

Financieel directeur Paul Smits van de Rotterdamse haven zei gisteren andermaal niet zozeer tegen het betalen van vennootschapsbelasting te zijn, maar te vinden dat er in Europa een gelijk speelveld moet zijn. Brussel vroeg Nederland al in mei 2013 de 'concurrentieverstorende' belastingvrijstelling te schrappen.

Op 1 januari werd in Nederland een wet van kracht die overheidsbedrijven verplicht vennootschapsbelasting te betalen, maar de zeehavens zijn daarvan uitgezonderd. De Europese Commissie besloot echter de uitzonderingspositie van de zeehavens in de Nederlandse wetgeving te 'overrulen'.

Smits benadrukt dat concurrerende havens in omringende landen allerlei vormen van overheidssteun ontvangen die de haven van Rotterdam niet krijgt. "Het betalen van vennootschapsbelasting gaat ten koste van onze investeringen in het havencomplex. Het vergroten van oneerlijke concurrentie kan niet de bedoeling zijn", aldus Smits.

Havenbedrijf Rotterdam zou naar eigen zeggen op basis van de meest recente jaarcijfers zo'n 60 miljoen euro vennootschapsbelasting per jaar moeten betalen.

In een hoorzitting in de Tweede Kamer over de Rotterdamse haven noemde topman Allard Castelein van het havenbedrijf het 'urgent' om de positie van de haven te versterken. Oneerlijke concurrentie kost de haven 'wellicht' een miljoen containers per jaar.

Naast de staatssteun worden in andere havens ook Europese milieuregels minder streng toegepast. Verder zijn volgens Castelein de kosten van inspecties in Rotterdam te duur. Hij vindt dat de overheid meer moet investeren in de infrastructuur van de haven. Ook moet gekeken worden waar de overheid kan bijdragen aan kosten die het havenbedrijf maakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden