Bodycam

Rotterdamse handhavers krijgen een cameraatje

Een buitengewone opsporingsambtenaar (boa) met een bodycam.  Beeld ANP
Een buitengewone opsporingsambtenaar (boa) met een bodycam.Beeld ANP

Gemeentelijke handhavers doen steeds vaker politietaken. Dat vraagt om hulpmiddelen, zoals een bodycam, zegt de vakbond BOA ACP.

Waarom heeft een handhaver van de gemeente een bodycam nodig? Die schrijft toch gewoon wat parkeerboetes uit en zorgt dat het huisvuil netjes terecht komt waar het hoort? Dat beeld klopt niet meer. De buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s), zoals ze officieel worden genoemd, nemen steeds vaker politietaken over. Demonstraties, jongeren die overlast veroorzaken of een avondje stappen dat uit de hand loopt. Ze komen in gespannen situaties terecht en willen daarom een cameraatje op de borst. “We moeten accepteren dat we die taken overnemen, maar we willen daar dan ook de middelen voor”, zegt Richard Gerrits, voorzitter vakbond BOA ACP.

Test

Na een succesvolle testperiode besliste Rotterdam dinsdag om alle vierhonderd gemeentelijke handhavers een bodycam te geven. De stad trekt er een kwart miljoen euro voor uit. De invoering van de bodycam volgt op een positieve evaluatie van de proef onder vijftig handhavers. Wethouder Wijbenga (VVD), verantwoordelijk voor handhaving, is blij met de maatregel: “De Rotterdamse politie staat stevig onder druk. Er vormen zich grote uitdagingen rond stalking, drugscriminaliteit en andere grote onderzoeken. De inzet van handhavers is meer dan ooit nodig in onze stad en dan ga je natuurlijk ook kijken of dat veilig kan.’’

Voor vakbond BOA ACP zet de stad Rotterdam hiermee een grote stap. “De taken zijn in de loop van de jaren verzwaard en daardoor moeten we steeds vaker afrekenen met geweldssituaties. Ik zeg niet dat alle handhavers meteen een pistool moeten krijgen, maar met zo’n camera op de borst voelen handhavers zich een stuk veiliger en schrikken ze heethoofden af. Daarnaast is het wel belangrijk om ze daarin ook te trainen’’, zegt voorzitter Gerrits. Zo wordt Rotterdamse agenten bijvoorbeeld gevraagd om eerst een waarschuwing te geven voor ze de camera gebruiken.

Privacy

Niet iedereen vindt de bodycam een goed idee. Critici zeggen dat de camera niet alleen in strijd is met de privacywetgeving, maar ook het privacygevoel op straat kan aantasten. Sommige onderzoeken tonen zelfs aan dat omstanders extra boos worden omdat ze gefilmd worden.

Voor Gerrits gaat de bodycam daarentegen niet ver genoeg want het veiligheidsprobleem beperkt zich niet enkel tot de grote steden. “In de kleinere gemeenten is de politie in veel gevallen verder weg dan in de grote stad. Als de situatie dan escaleert, heeft de handhaving vaak geen tijd om daarop te wachten. Je bent dan maar wat blij dat je gereedschap zoals de bodycam, wapenstok of pepperspray ter beschikking hebt. Daarnaast doen de problemen zich niet alleen voor op straat. Ook voor boswachters en handhavers in het openbaar vervoer neemt de dreiging toe.’’

Een kleine maand geleden maakte minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) bekend dat er een landelijke regeling komt die de ‘uitrusting en bewapening’ van boa’s gaat opgestellen. Nu moet de boa het nog stellen met handboeien, maar vanaf volgend jaar komt daar in Rotterdam dus de bodycam bij.

Lees ook:

In de bossen zijn bewapende boa’s geen overbodige luxe

In tegenstelling tot hun collega’s in de stad, zijn zogeheten groene boa’s soms wel volledig bewapend. Geen overbodige luxe, aangezien ze oog in oog staan met zware criminelen en de aanrijtijd van de politie lang is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden