Rotterdamse dildoreus verbannen naar museum

ROTTERDAM - De rode dildoreus is door de Rotterdamse gemeenteraad verbannen naar een niet-openbare plek in de stad. Het zes meter hoge beeld van de Amerikaan Paul McCarthy is volgens een raadsmeerderheid te confronterend voor de beoogde plek naast concertgebouw De Doelen.

Van onze verslaggever

Het beeld van een kerstman, die in zijn rechterhand een buttplug (een seksattribuut) omhooghoudt, heeft veel weerstand gewekt onder Rotterdammers. Tijdens de onlangs gehouden museumnacht in Rotterdam gaf driekwart van de bezoekers aan het beeld maar niets te vinden. 'Santaclaus', zoals het beeld officieel heet, zou rond de kerst op de beoogde plek worden geplaatst.

Cultuurwethouder Hulman (VVD) werd gisteren echter gedwongen tot verbanning van de kerstman uit het publieke domein. CDA, VVD en de Stadspartij stemden voor een motie om de dildoreus in de tuin van museum Boijmans te plaatsen.

Hulman moet zodoende in de slag met de Internationale Beelden Commissie, een groep vooraanstaande deskundigen die de gemeente positief heeft geadviseerd over de aankoop en locatie van het beeld. Een ondankbare taak, omdat Hulman en het college van b. en w. vinden dat de politiek zich niet met de inhoud van kunst zou moeten bemoeien.

Maar de raad kon niet anders, beweren de indieners van de motie. ,,Ik heb de bevolking zelden zo in beweging gezien'', zei CDA'er Van der Heijden. Raadsleden kregen honderden e-mails en boze telefoontjes. Leefbaar Rotterdam wilde het liefst helemaal van de koop afzien, maar die is door een onoplettende raad vorig jaar al officieel bevestigd. Het beeld kost 280000 euro.

Het rumoer rond de dildoreus stond in schril contrast met gebeurtenissen eerder op de dag, toen zo'n twintig Fortuyn-aanhangers de plek bezochten waar het standbeeld van hun vermoorde leider moet komen. Op de Coolsingel, voor het Hilton, wordt het zes meter hoge monument op 6 mei onthuld. De gemeenteraad moet formeel nog beslissen over de locatie, maar een meerderheid lijkt geen bezwaar te hebben.

Met trompetgeschal (The Last Post) werd een vlag gehesen met de beeltenis van Fortuyn en de tekst 'Hier komt het beeld van Pim'. De stichting Beeld van Pim heeft pas 6500 euro opgehaald, terwijl de kosten 90000 euro bedragen. Daarom wordt naarstig gezocht naar sponsors en kunnen mensen voor 35 euro intekenen voor een replica van het monument. ,,Voor zo'n kabouter hebben ze geld zat, maar voor Pim moeten we bedelen'', merkt iemand op. Maar broer Simon Fortuyn zegt dat er verschil is: ,,Wij hebben altijd gezegd dat we het beeld zelf zouden betalen. Het is herdenkingsmonument. Die kerstman is kunst. Daar moeten wij ons niet in mengen.''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden