Rotterdamse basisschool kent 28 uitschrijvingen na coup Turkije

Het Cosmicus College in Rotterdam. Deze week begon de school weer. Beeld ANP
Het Cosmicus College in Rotterdam. Deze week begon de school weer.Beeld ANP

Afgelopen week hebben 28 leerlingen zich van de Rotterdamse basisschool Cosmicus laten uitschrijven als gevolg van de spanningen die zijn ontstaan na de mislukte coup in Turkije. Dit staat in een brief van het Rotterdamse stadsbestuur aan de gemeenteraad. Op de middelbare school van Cosmicus zijn zeven uitschrijvingen bekend.

Dat aantal kan nog oplopen, staat in de brief. De basisschool Cosmicus denkt dat maximaal 60 van de 260 leerlingen zich zullen uitschrijven. Ook een leraar besloot de basisschool te verlaten, met een andere docent is de school nog in gesprek.

Het Cosmicus College, voor het middelbaar onderwijs, verwacht dat in totaal maximaal 50 van de 460 leerlingen de school zullen verlaten. Hugo de Jonge, de Rotterdamse wethouder van onderwijs, noemt het aantal uitschrijvingen 'fors, maar wel te handelen'.

De Cosmicus-scholen, waarvan Rotterdam er twee heeft, worden geassocieerd met de Gülenbeweging, die sinds de coup van 15 juli in Turkije onder vuur ligt. Vooral Turkse Nederlanders die president Erdogan steunen willen niet dat hun kind naar een school gaat die vermeende banden heeft met Gülen. Ongeveer een derde van de leerlingen van het Cosmicus College is van Turks-Nederlandse afkomst.

De eerste schooldagen in Rotterdam zijn rustig verlopen, meldt het college. De eerste schooldag hielden veel ouders hun kinderen thuis, maar inmiddels gaan de meeste leerlingen weer naar school. Er werd rekening gehouden met spanningen, omdat Rotterdam relatief veel inwoners van Turkse afkomst heeft. Na de coup waren er incidenten tussen verschillende Turkse groeperingen in de stad. Zo werden de ruiten van Gülenverenigingen met stenen ingegooid of besmeurd.

De coup
Op de Cosmicus-scholen was de couppoging in Turkije het gesprek van de dag, zo bleek. Lees hier een reportage.

Afgelopen week benaderde de gemeente scholen met veel leerlingen met een Turkse achtergrond, om hen te vragen of zij ondersteuning nodig hadden bij het bewaken van de veiligheid. De politie hield deze week een oogje in het zeil.

De gemeente belt ouders op van wie zij gehoord heeft dat zij hun kind van school willen laten veranderen vanwege een gevoel van onveiligheid. Dat hoeft volgens de gemeente geen reden te zijn om een kind van school te halen. De Jonge: "We hopen dat ouders blijven denken aan het belang van hun eigen kind. Hun toekomst ligt echt in Nederland."

Ouders die hun kinderen thuishouden, krijgen een leerplichtambtenaar op bezoek. Een leerling kan pas definitief worden uitgeschreven, wanneer de inschrijving op een andere school rond is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden