Rotterdamse Albeda College en Zadkine worden opgesplitst

Het ROC Zadkine bij het Hofplein in Rotterdam. Beeld anp
Het ROC Zadkine bij het Hofplein in Rotterdam.Beeld anp

De twee grote Rotterdamse mbo-instellingen Albeda College en Zadkine kunnen opgesplitst worden in zeven zelfstandige scholen. Het voorstel is juridisch en organisatorisch mogelijk, voor het eind van het jaar moet duidelijk zijn of het ook financieel haalbaar is. De namen Albeda en Zadkine gaan waarschijnlijk op termijn verdwijnen, zo hebben beide instellingen dinsdag naar buiten gebracht.

Op de twee roc's zitten in totaal 40.000 studenten. De komende drie tot vijf jaar komen er zeven verschillende instellingen, uitgesplitst naar specialisatie zoals techniek en ict, gezondheidszorg en administratie en logistiek en veiligheid.

De onderwijskolossen maakten begin dit jaar bekend de mogelijkheden voor een opsplitsing te bekijken. Uit het haalbaarheidsonderzoek blijkt dat het niet op juridische problemen stuit. Het plan wordt nu besproken met de ondernemingsraden en studentenraden.

Eerder liet minister Jet Bussemaker (Onderwijs) al weten de plannen met interesse te volgen. 'Het is een interessante gedachte, die aansluit op mijn ambitie om roc's gerichter te laten inspelen op de specifieke situatie in hun regio en samenwerking in plaats van concurrentie tussen instellingen te stimuleren', zei ze begin dit jaar.
Ook de MBO Raad liet eerder al weten dat opsplitsing een goede oplossing kan zijn voor Rotterdam, want op die manier wordt specifiek ingespeeld op de onderwijs- en arbeidsvraag in de regio. ,,Die is niet te vergelijken met bijvoorbeeld steden als Den Haag, Enschede of Eindhoven'', zei voorzitter Jan van Zijl.

Hij zegt dat Rotterdam een stad is met relatief veel laagopgeleiden, veel allochtonen en een specifieke arbeidsbehoefte, die vooral is gerelateerd aan de haven. 'Ik kan me voorstellen dat dat om een andere aanpak vraagt die aansluit op die vraag vanuit het bedrijfsleven. Je wilt dan ook jongeren op een andere manier werven. De verkenning om mbo-colleges te vormen, is de moeite waard.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden