Rotterdams roc in financiële problemen

Zadkine kampt met miljoenentekort 'Wegvallen 20 miljoen subsidie is belangrijke oorzaak'

Bij de Rotterdamse mbo-instelling Zadkine verdwijnen vanwege financiële problemen nog eens 150 van de 1685 voltijdbanen. De afgelopen twee jaar werden al 275 banen geschrapt vanwege een reorganisatie. Of er ook docenten worden ontslagen, is nog niet bekend.

Zadkine, een regionaal opleidingscentrum met ruim 18.000 leerlingen, verkeert in zwaar weer vanwege teruglopende inkomsten en te ruime huisvesting. De instelling maakt dit jaar naar schatting 19 miljoen euro verlies. Deze week plaatste de Onderwijsinspectie het roc onder de zwaarste vorm van financieel toezicht. Dat gebeurt wanneer een instelling binnen een half jaar in betalingsproblemen dreigt te komen. Behalve Zadkine staan nog vijf onderwijsinstellingen onder dergelijk inspectietoezicht, waaronder Amarantis en het roc Leiden.

De woordvoerder van Zadkine, Robbert Poort, wijt de financiële problemen met name aan het wegvallen van zo'n 20 miljoen overheidssubsidie die Zadkine kreeg voor onder meer cultuur, sport en begeleiding van zorgleerlingen. Bovendien zijn de huisvestingskosten te hoog, omdat onder het vorige bestuur te veel vastgoed werd aangekocht of gehuurd. "Een beetje dom", aldus de woordvoerder. Zadkine wil het aantal vierkante meters nu halveren, tot 100.000 vierkante meter. Sinds augustus wordt het roc geleid door Luc Verburgh.

Het grootste deel van de 150 ontslagen zal naar verwachting 'buiten het klaslokaal' vallen, zegt de woordvoerder. Maar hij kan niet uitsluiten dat ook een deel van de ruim achthonderd docenten moet vertrekken. "We willen en kunnen niet besparen op onderwijs." Ook wordt er gekeken of het mogelijk is om opleidingen uit te ruilen met andere mbo-instellingen in de regio, zoals het Albeda College. Om welke opleidingen het gaat, kan hij nog niet zeggen.

Zadkine is met de ministeries van onderwijs en financiën in overleg over de herfinanciering van gebouwen en leningen. Het roc wil dat op korte termijn regelen, zodat er geld vrijkomt om de betalingsproblemen op te lossen. Een woordvoerster van het ministerie van OCW zegt dat de gesprekken met Zadkine positief verlopen. Maar het ministerie kan pas akkoord gaan met die hypotheken, als het 'integrale verbeterplan' van Zadkine goedgekeurd is. Bestuursvoorzitter Verburgh heeft beloofd dat 'binnen enkele weken' in te leveren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden