Rotterdams Orkest viert jubileum met Berlioz en Bernstein

Van een medewerker ROTTERDAM - Het Rotterdams Philharmonisch Orkest opent dinsdag in De Doelen zijn jubileumseizoen ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan. Simon Rattle dirigeert dan een integrale uitvoering van Berlioz' lyrische tragedie 'Romeo et Juliette', drie dagen later ook in het Concertgebouw Amsterdam te beluisteren.

“Het meest verbazingwekkende is, dat dit voor zijn tijd zo progressieve stuk nog steeds zo weinig wordt uitgevoerd”, zei Rattle woensdag na een orkestrepetitie. “Berlioz staat aan de zijlijn van de DuitsOostenrijkse muziektraditie; dat zal er wel mee te maken hebben. Ik heb de kans om dit werk te doen met beide handen aangegrepen.” Rattle is een van de vele gastdirigenten die het jubileum van het orkest moeten inkleuren. Chefdirigent Jeffrey Tate vertrekt al in september, na zijn laatste abonnementsconcerten. Een opvolger is nog niet gevonden. Directeur Paul Zeegers hoopt nog voor de zomer in het stadium van echte onderhandelingen te komen, maar namen wil hij nog niet noemen.

“Het zal iemand moeten zijn die het orkest al kent, weet wat hem hier te doen staat, er veel in wil investeren. Wat dat betreft vind ik het helemaal niet ongunstig dat we het komende jaar met zoveel verschillende dirigenten werken.

Zo'n situatie moet natuurlijk niet te lang duren, maar het orkest heeft uitstekende mensen aan de eerste lessenaars zitten en een grote discipline, dus we komen er echt wel uit. Voor kwaliteitsverlies ben ik voorlopig beslist niet bang.” Het seizoen '93/94 wordt op 25 augustus geopend door Richard Dufallo; op het programma onder andere de Symfonische dansen uit West-Side Story van Leonard Bernstein. Artistiek directeur Kees Hillen: “We wilden in ons jubileumjaar in ieder geval enige aandacht aan Bernstein besteden, want op 25 augustus zou ook hij 75 jaar zijn geworden.” Op 1 september wordt een Messiaen-project uitgevoerd onder leiding van Arturo Tamayo, een week later wordt in Historisch Museum Het Schielandshuis een tentoonstelling over de geschiedenis van het orkest geopend. Op 12 november zendt de NOS-tv een documentaire uit, de week daarvoor staat in het teken van een educatief project voor Rotterdamse scholieren. De meest grootschalige jubileumviering vindt plaats op 3 en 4 december met uitvoeringen van Mahlers achtste symfonie met James Conlon als dirigent.

“In zijn jaren hier als chefdirigent heeft Conlon alle Mahler-symfonieen uitgevoerd, behalve de Achtste. Het lag dus voor de hand dat juist hij daarvoor werd teruggevraagd”, aldus Kees Hillen.

Later die maand draagt ook Bernard Haitink zijn steentje bij aan de feeststemming met een Webern/Mahler/Brahms-programma in Rotterdam (22) en Amsterdam (23 en 26). Opvallende bijdragen leveren verder Frans Bruggen met een eerste uitvoering door het RPhO van Bachs Hohe Messe (21/1), een filmmuziekprogramma onder leiding van Boris Brott (28 en 29/1), Rotterdamconcerten met Jan Stulen op 18 en 19 februari (met Jules Deelder als verteller in Prokofjefs 'Peter en de wolf') en een wensconcert op 16 april in de Ahoy'-hal. Het jubileumseizoen wordt op 24 juni afgesloten met een concertante uitvoering van Monteverdi's opera 'L'Orfeo', in de bewerking voor modern orkest van Bruno Maderna, maar gedirigeerd door barokspecialist Marc Minkowski Naast een jubileumboekje komt er ook een vierdubbel-cd met live-opnamen van het orkest in De Doelen en het Concertgebouw Amsterdam, met als dirigenten onder andere Tate, Rattle, Haitink, Gergjev en De Waart. Net als in de hele programmering van dit jubileumseizoen zijn ook hier namen van Nederlandse componisten opvallend afwezig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden