Rotterdams orkest gaat meer optreden met popgroepen

ROTTERDAM - Valeri Gergjev zal komend jaar behalve in het tiendaagse Gergjev-festival negen keer een concert bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest dirigeren. Daarmee laat de charismatische chefdirigent, die een van de meest gevraagde dirigenten ter wereld is, zien dat zijn band met dit orkest weer hersteld is.

Dit jaar is Gergjev slechts sporadisch aanwezig, een gevolg van het feit dat hij weinig vertrouwen had in de vorige directie van het orkest. Met het aantreden van algemeen directeur Rob Overman lijkt het orkest Gergjev weer voor zich gewonnen te hebben.

Tijdens de presentatie van het programma van het nieuwe seizoen zette Overman zijn visie uiteen op het 'orkest van de eenentwintigste eeuw'. Orkesten moeten om te overleven naast de gewone concertseries bijzondere evenementen gaan aanbieden. Daarmee denkt Overman in te spelen op de vraag van het publiek en van sponsors. Daarom zal het RPhO bijvoorbeeld optreden met popgroepen, aan de Maas of in de Kuip, en voor kinderen.

Volgens Rob Overman heeft zo'n aanpak geen consequenties voor het artistieke niveau van het orkest. De musici behouden namelijk voldoende gelegenheid om het reguliere repertoire te spelen en zo hun spel op peil te houden.

De nieuwe aanpak moet in 2005 tot volle bloei komen; in het komende seizoen is er nog niet zo veel van te merken. Wel komt er al een serie concerten voor kinderen.

Opvallende gebeurtenissen zijn de komst van componist/dirigent/chansonnier H.K. Gruber, dirigent Wayne Marshall en de kerstman. En Valeri Gergjev zal onder andere de 'Johannes Passion' van Goebaidoelina dirigeren. Componist James MacMillan zal bij het orkest eigen werk dirigeren en Edo Waart komt na lange afwezigheid terug met onder andere de eerste symfonie van Mahler.

Ondanks alle plannen voor bijzondere concerten blijft bij het Rotterdams Philharmonisch de harde kern van het symfonische werk aanwezig. Zo zal het RPhO ook 'De Moldau' van Smetana en de derde symfonie van Beethoven spelen. De vraag daarnaar blijft namelijk groot.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden