Rotterdams milieu stukken schoner

De luchtkwaliteit in Rotterdam behoort tot de slechtste van Nederland, met gezondheidsproblemen tot gevolgBeeld ANP

De Rotterdamse lucht is flink schoner geworden sinds de invoering van de milieuzone in de stad. De hoeveelheid roetdeeltjes in de lucht nam in een jaar tijd af met 29 procent, stikstofdioxide met 12 procent.

Rotterdam ligt op schema om in 2018 het doel van 40 procent minder roet te halen. Volgens de gemeente is dat dankzij de milieuzone die op 1 januari 2016 inging in het grootste deel van het centrum van de stad. Ook kwam er een sloopregeling voor verouderde auto’s, daarvan maakte ruim vijfduizend Rotterdammers gebruik.

Volgens de gemeente was de luchtkwaliteit in de stad ook verbeterd zonder de milieuzone, maar niet zo sterk als nu het geval. De hoeveelheid roet in de lucht was zonder extra maatregelen met tien procent teruggebracht, nu komt daar dus nog 19 procent bovenop. Opvallend is dat ook plekken buiten de milieuzone, bijvoorbeeld meetpunten in Rotterdam-Zuid, profiteren van de milieuzone in het noorden van de stad.

De luchtkwaliteit in Rotterdam behoort tot de slechtste van Nederland, met gezondheidsproblemen tot gevolg. Verkeerswethouder Pex Langenberg is daarom tevreden met de uitwerking van de maatregelen: “Ik ben blij dat we deze stap hebben gezet en dat alle maatregelen een gezond effect hebben op de luchtkwaliteit in Rotterdam.”

Volgens Langenberg moeten de huidige maatregelen voortgezet worden om de luchtkwaliteit verder te verbeteren. Ook zal het aantal laadpunten voor elektrische auto’s tot 2018 nog verdubbelen tot ongeveer 4.000. Bovendien probeert de stad de komende jaren meer mensen de fiets en het openbaar vervoer te laten gebruiken. En de wethouder denkt aan maatregelen om het aantal brommers op fietspaden terug te brengen.

Een andere belangrijke verbetering voor de lucht in havenstad Rotterdam is het aanbieden van het vloeibare gas LNG, voor de stroomvoorziening van cruiseschepen. Sinds het aantal cruiseschepen toeneemt in Rotterdam, groeit ook de hoeveelheid klachten van omwonenden: de meeste schepen wekken zelf hun stroom op met dieselgeneratoren, die stank en geluidsoverlast veroorzaken. LNG is een veel schoner alternatief. Sinds eind 2016 draait de Aida Prima, die wekelijks bij de Wilhelminapier ligt, al op LNG-stroom.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden