Rotterdams internetcafé vecht sluiting aan

EasyEverything, een keten van internetcafés, wil dat de rechter bepaalt of hun activiteiten onder 'horeca' vallen. Het bedrijf heeft daartoe een kort geding aangespannen tegen Rotterdam, dat de vestiging op het Stadhuisplein op slot deed wegens het ontbreken van een horecavergunning.

Van onze verslaggever

De gemeente gaf vrijdag een bevel tot sluiting van easyEverything, vanwege voortdurende overlast in en rond het internetcafé. Volgens een gemeentewoordvoerster 'liep het bijna elke avond uit de hand' bij de 24-uursvestiging, die op 13 juni openging. Er waren regelmatig vechtpartijtjes en ook zouden klanten via internet onderling illegaal gokken. De politie heeft het pand al twee maal moeten ontruimen wegens ordeverstoringen.

Als grond geeft Rotterdam het ontbreken van een horecavergunning. Volgens het gemeentebestuur is die vergunning vereist, omdat easyEverything koffie en broodjes verkoopt en in de vorm van internet 'amusement en ontspanning' biedt. Doordat het bedrijf niet over de juiste vergunning beschikt, heeft het ook geen adequaat veiligheidsplan om onrust in de kiem te smoren, aldus de gemeente. -

Het voorstel om twee weken dicht te gaan om met de politie een veiligheidsplan te ontwikkelen, heeft het bedrijf afgewezen. Het vindt het sluitingsbevel onterecht, omdat internetcafés door Economische Zaken zijn aangemerkt als serviceverleners, waardoor zij zo'n vergunning niet hoeven te hebben. De verkoop van versnaperingen zou slechts een 'ondersteunende' activiteit zijn.

Volgens I. Gribnau van easyEverything kwam de gemeente pas drie weken na de opening met de eis voor een horecavergunning, vanwege de koffiebalie. ,,In eerdere gesprekken is dat nooit aan de orde geweest. We hebben toen uit goed fatsoen maar een horecavergunning aangevraagd, terwijl we nog steeds menen dat we die niet nodig hebben.' Door de krappe tijd tussen de vergunningaanvraag en het rumoer rond de vestiging, kon de gemeente het ontbreken van de vergunning aangrijpen voor sluiting.

EasyEverything ontkent trouwens niet dat er problemen zijn geweest. Het had al een nieuw bewakingsbedrijf ingehuurd, camera's geplaatst en de koffiebalie gesloten. Toch is dat volgens de gemeente niet voldoende, omdat er gezien de ernst van de problemen 'maatwerk' nodig is, in samenspraak met de politie.

Overigens zijn zowel de gemeente als easyEverything blij dat een rechter nu duidelijkheid zal scheppen over de status van internetcafés. Beide partijen denken dat de nieuwe bedrijfstak behoefte heeft aan duidelijke regelgeving.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden