'Rotterdampolis' te mooi om waar te zijn?

zorg | De gemeente Rotterdam wil haar inwoners een verzekering met een eigen risico van slechts 50 euro aanbieden.

De Maasstad gaat onderzoeken of zij haar 'Rotterdampolis' van verzekeraar VGZ voor iedere inwoner beschikbaar kan maken. Deze collectieve verzekering is nu alleen toegankelijk voor mensen met een lager inkomen. Ongeveer de helft van de Rotterdammers kan er gebruik van maken. 'Maar ook midden- en hoge inkomens kunnen onverwacht tegen hoge zorgkosten aanlopen', vindt de gemeente.


Ook andere steden als Amsterdam en Den Haag bieden dit soort collectieve verzekeringen aan samen met verzekeraars. Die polissen hebben een laag eigen risico, maar een hogere premie. Datzelfde geldt voor de Rotterdampolis, die maandelijks 160 euro moet bedragen. Bij de polis is een aanvullende tandartsverzekering en de eigen bijdrage voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) inbegrepen.


Als het wettelijke eigen risico van 385 euro gespreid wordt over andere maanden, is het dan niet gewoon een handig verpakt aanbod van een verzekering? De woordvoerder van Hugo de Jonge, wethouder zorg: "We laten slim de markt zijn werk doen." Volgens hem is het wel een gunstige deal omdat het eigen risico en de wettelijke eigen bijdragen voor het grootste deel zijn gecompenseerd door een collectiviteitskorting.


Volgens de woordvoerder bevalt de 'Rotterdampolis' de nu ruim 55.000 verzekerden goed. De uitbreiding zou op 1 januari 2019 moeten ingaan, als de gemeente Rotterdam een verzekeraar zo ver krijgt om mee te gaan in de plannen. Een woordvoerder van VGZ laat weten 'nog wel wat vragen te hebben', over het 'idee' van De Jonge. "Maar we willen best kijken wat haalbaar is."


De gemeente denkt dat er potentie is voor ongeveer 100 duizend verzekerden. "Vooral voor chronisch zieken en mensen met een beperking is dit interessant," aldus een woordvoerder van de Patiëntenfederatie. Maar voor wie verwacht geen ziektekosten te maken, is de Rotterdampolis minder aantrekkelijk, vanwege de hogere maandelijkse kosten.


De plannen van wethouder Hugo de Jonge sluiten aan bij het CDA-standpunt over het eigen risico. Dat moet volgens de christen-democraten niet worden afgeschaft, maar wel omlaag. De Jonge's woordvoerder: "Het eigen risico afschaffen kost 4 miljard, dat is niet realistisch. De gemeente Rotterdam wil laten zien dat je door collectieve kracht in te zetten, wel anders kunt omgaan met het eigen risico."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden