Rotterdammers ten onrechte uitgeschreven bij gemeente

Het Rotterdamse gemeentehuis. Beeld anp
Het Rotterdamse gemeentehuis.Beeld anp

Inwoners van de stad Rotterdam zouden onterecht zijn uitgeschreven uit de gemeentelijke basisadministratie (GBA). Daarom begint de ombudsman van Rotterdam een 'diepgaand onderzoek' naar de gang van zaken bij het uitschrijven van burgers uit de GBA.

Dat heeft de ombudsman Anne Mieke Zwaneveld donderdag aan het college van gemeente Rotterdam laten weten. Volgens de ombudsman heeft het grote financiële consequenties als mensen uit het GBA worden uitgeschreven. Omdat allerlei instanties, zoals de Sociale Verzekeringsbank en de Rijksbelastingdienst bericht krijgen van het 'vertrek', worden toeslagen of belastingteruggaves en uitkeringen stopgezet. Ook de zorgverzekering wordt beëindigd.

Volgens Zwaneveld nemen de klachten van burgers toe die na een zogeheten adresonderzoek van de gemeente als inwoners van de stad werden geschrapt. Sinds begin 2012 zijn er ongeveer 40 van dergelijke klachten ontvangen.

Terugdraaien is lastig
'Het terugdraaien van de uitschrijving uit de GBA kan alleen via een juridische procedure, die soms maanden in beslag neemt. Bewoners die hiermee te maken krijgen, kloppen regelmatig bij de gemeentelijke ombudsman aan'', aldus de ombudsman.

Met medewerking van de gemeente weet de ombudsman meestal wel een oplossing voor de klagers te vinden. Zwaneveld zegt nu te willen weten wat de oorzaak van de klachten is. Daarbij bekijkt ze ook de procedure om de uitschrijving op verzoek van de bewoners weer ongedaan te maken.

Eind februari verwacht ze de voorlopige resultaten van het onderzoek te hebben.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden