Rotterdammers kunnen het dak op

De skyline van Rotterdam gezien vanuit het kantoorgebouw Delftse PoortBeeld anp

Wie Rotterdam eens van een andere kant wil zien, kan deze week het dak op. Tientallen gebouwen stellen hun daken open voor publiek. Als iemand weet wat de mooiste daken van Rotterdam zijn, is het fotograaf Roelof de Vries. Al bijna tien jaar struint hij de daken in zijn woonplaats af om de skyline vast te leggen in fascinerende 360-graden foto's.

Het leek zo'n mooi idee. Roelof de Vries kon vast wel een handvol daken aanwijzen die je deze week het mooiste uitzicht over Rotterdam bieden. Maar dat liep anders. "Eigenlijk zijn van de daken die opengesteld worden maar twee interessant", zegt Roelof. "De Delftse Poort en de toren van de Laurenskerk. De reden is eenvoudig: alle echt toffe daken kunnen niet betreden worden tijdens het evenement."

Neem hieronder alvast een kijkje vanaf de Laurenskerk, in de 360-graden foto van Roelof.

Voor de duidelijkheid: er zijn in totaal 43 daken te bezoeken tijdens de Rotterdamse Daken Dagen, die van 11 tot en met 14 juni duren. Van de Bijenkorf tot het Groot Handelsgebouw en van de Zwarte Parel tot station Hofplein. Daar moet toch wat leuks tussen zitten? "O zeker, het is een fantastisch initiatief", verduidelijkt de fotograaf later. "Het biedt een hele mooie kans om Rotterdam eens op een andere manier te bekijken, vanuit een ander perspectief."

"Maar ik fotografeer vooral gebouwen van 60 meter en hoger, terwijl de meeste gebouwen die deze week open zijn gesteld lager zijn. Je kunt niet op de daken van de echte hoogbouw. Dat is ook wel logisch, want daar kun je alleen op in een valgordel, gezekerd aan het dak. Als je dan valt, blijf na een paar meter tenminste bungelen. Gelukkig heeft het dak van de Delftse Poort een rand en is op de Laurenskerk ook geen bescherming nodig."

Kijk hieronder uit over Rotterdam vanaf de Delftse Poort.

De Vries weet nog precies wanneer zijn fascinatie voor hoge gebouwen begon. "Ik ben opgegroeid in het Drentse dorp Sleen, waar 1800 mensen wonen. Dat is leuk in je jeugd en als je op leeftijd bent, maar daartussenin moet je een alternatief zoeken. Voor mij werd dat Rotterdam. Ik weet nog dat ik in 2001 het Centraal Station uitliep en tegen de Delftse Poort opkeek. 'Daar wil ik weleens op staan', dacht ik."

Maar het duurde nog wel even voor het zover was. Als hij het de beveiliging vroeg lachten ze even en zeiden vervolgens direct nee. Uiteindelijk mocht hij toch op het gebouw toen hij als afstudeerproject het uitzicht vanaf de Rotterdamse daken in kaart bracht. Het resultaat zette hij op zijn site 'Het Dak van Rotterdam', waar je met reuzensprongen van dak naar dak kunt springen.

De Vries, die inmiddels zijn werk heeft gemaakt van 360-graden fotografie, blijft onder de indruk van het uitzicht op zijn stad. "Ik vind het fascinerend hoe je perspectief of de stad verandert als je op een dak gaat staan. En als je daarna op een ander dak klimt, zien gebouwen er opeens weer heel anders uit."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden