Rotterdammers gaan eerder dood

(Novum) - Rotterdammers gaan anderhalf jaar eerder dood dan andere Nederlanders. Dat concludeert het Erasmus MC na een onderzoek. Het ziekenhuis vergeleek de sterftecijfers van 2005 in Nederland met die van Rotterdam.

De vroegere dood van de Rotterdammer komt volgens onderzoeker Lex Burdorf vooral doordat die gemiddeld lager is opgeleid. "Dat brengt slechtere arbeidsomstandigheden en een lager inkomen met zich mee. En dat zorgt weer voor slechtere huisvesting in een slechtere wijk, wat weer stress met zich meebrengt."

Ook de luchtkwaliteit in Rotterdam zou een rol spelen. De concentratie fijnstof zou in de stad dertien procent hoger liggen dan in de rest van Nederland.

Rotterdammers kunnen wel iets aan hun slechte gezondheid doen, stellen de onderzoekers. Zo'n 32 procent van de inwoners van de Maasstad rookt, terwijl dat landelijk dertig procent is. Ook lijden vooral vrouwen er meer aan overgewicht. Met drank gaat de Rotterdammer ook niet goed om. "Vergeleken met de rest van het land zijn hier meer geheelonthouders en meer zware drinkers. Beide groepen zijn slechter af dan mensen die af en toe een glaasje nemen", zegt Burdorf.

Het onderzoek is gedaan in opdracht van de GGD. De gemeenteraad wilde weten hoe de gezondheid van de inwoners kan worden verbeterd. Over tweeënhalve week worden de resultaten aan de gemeenteraad gepresenteerd. Die kunnen volgens Burdorf ook bijdragen aan een gezondere Rotterdammer. "Je kunt bijvoorbeeld antirookprogramma's invoeren op scholen en bij bedrijven." Verder kan de luchtkwaliteit worden verbeterd door meer snelheidsbeperkingen op snelwegen in te voeren en door roetfilters op bussen te zetten.

In 2006 bleek uit de Amsterdamse Gezondheidsmonitor dat inwoners van de hoofdstad ook slechter af zijn dan de rest van het land. Ze voelden zich minder gezond. Een derde had psychische problemen en bijna de helft kampte met overgewicht. Een kwart van de Amsterdammers wilde toen binnen twee jaar verhuizen, terwijl dat landelijk tien procent was.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden