Rotterdammers blij met het nieuwe trapveldje van ajacied

In Rotterdam, aan de voet van De Kuip ligt sinds gisteren een ’Cruyff court’, een kunstgrasveldje waar buurtkinderen een balletje kunnen trappen.

Veel voetballiefhebbers kunnen er flink weemoedig van worden: voetbal op straat. De Rotterdamse wijk Feijenoord is dus massaal uitgelopen voor de opening van het veldje. Dat daaraan de naam van ras-ajacied Cruijff verbonden is, deert vrijwel niemand. „Meer dan vijftig jaar geleden voetbalde ik zelf nog op dit pleintje”, vertelt Bertus Lukas. „Maar nu ziet het er mooier uit, hoor. Als die Cruijff dat wil betalen, prima.” Ook Faisal, die bij de D2 van Overmaas speelt, is blij met het veldje. Eigenlijk is hij stiekem een beetje voor Ajax, bekent hij. Hij hoopt Johan Cruijff te ontmoeten vanmiddag.

Cruijff is er niet, maar Feyenoorders des te meer. Aangevuld met enkele verstandelijk gehandicapten wijden ze het veldje in met een partijtje tegen buurtkinderen. Dat winnen ze met 2-1, vooral dankzij Dirk Kuijt, die hoffelijk twee panklare voorzetten geeft aan zijn gehandicapte teamgenoten.

Kuijt krijgt geen moment rust deze middag. Moet hij geen handtekeningen uitdelen, dan drukken jonge moeders hem wel hun pasgeborenen in de armen: „Eén fotootje, Dirk!” Beleefd laat Dirk zich alles welgevallen. Ook Salomon Kalou heeft niet te klagen over gebrek aan aandacht: „Ik heb net Kalou gezoend!”, hyperventileert een meisje. „Kom, we gaan hem verderop opwachten”, stelt haar vriendin voor.

De spreekstalmeester slaagt er in deze uitgelaten atmosfeer zelfs in om de handen van de toeschouwers op elkaar te krijgen voor „de ambtenaren, die dit allemaal mogelijk gemaakt hebben!”

De coryfeeën van weleer slaan het rumoer geamuseerd gade. Ben Wijnstekers loopt rond, evenals Wim Jansen, John Metgod, en de legendarische linksbuiten Coen Moulijn. Zijn generatiegenoot Cor Veldhoen kan er niet meer bij zijn: hij stierf enkele maanden geleden. Vanmiddag onthult zijn weduwe een straatnaambordje: vanaf nu ligt het ’Cruyff court’ op het ’Cor Veldhoenplein’. Veel tijd voor bezinning is er niet, want er moet ook nog een ’pannakooi’ geopend worden. Daarin kan panna gespeeld worden, waarbij het doel is om elkaar door de benen te spelen, begeleid door oorverdovende muziek. Op een afstandje hebben de oudgedienden zich keuvelend verzameld rond Moulijn en de weduwe Veldhoen:

„Een pannakooi?”

„Ja, dat is iets met hiphop.”

„O...”

Na twee minuten houden ze het voor gezien, en schuifelen weg naar de borrel in de kantine. De straatjeugd blijft nog voetballen tot de duisternis valt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden