Update

'Rotterdammer moet voedsel uit buurt eten'

Rotterdamse wethouder Alexandra van Huffelen (L)Beeld anp

Mensen uit Rotterdam en omgeving moeten meer voedsel gaan eten dat in de buurt is geproduceerd. Daar moet een nieuw ingestelde voedselraad voor gaan zorgen.

De Rotterdamse wethouder Alexandra van Huffelen (Duurzaamheid) maakte donderdag tijdens een congres in de Maasstad over stadslandbouw bekend dat er een zogeheten regionale Food Council komt. Daarin zitten meer dan 20 deskundigen die bekend zijn op terreinen als voedsel, onderwijs, vrije tijd en woningbouw.

Samen moeten zij oplossingen gaan bedenken die zorgen voor uitbreiding en professionalisering van de stadslandbouw. Bovendien moeten ze het stadsbestuur gevraagd en ongevraagd adviseren over duurzame voedselketens in en om de stad. De leden van de voedselraad gaan in principe zelf de obstakels die zij tegenkomen wegnemen. Rotterdam steekt verder geen geld in het werk van de raad.

'De leden van de Food Council - een aantal van hen is ook producent of afnemer - is gevraagd bij te dragen aan de groei van het aantal akkerbouw- en veeteeltbedrijven in en om de stad, zodat voedsel geen lange reis meer hoeft af te leggen, want dat is beter voor het milieu', aldus de wethouder. Bovendien: als meer mensen voedsel uit de stad eten, wordt het voor de producenten ook rendabeler om het te kweken of verbouwen.

De regionale Food Council volgt na goede ervaringen in het Canadese Toronto. De initiatiefnemers zijn de gemeente Rotterdam en de stadsregio.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden