Rotterdammer moet eigen droomhuis kunnen bouwen

Rotterdam moet verlost worden van 'de jaren tachtig-gedachte dat de overheid de stad bouwt', vinden de raadsleden Brenda Dirkse (D66) en Jan-Willem Verheij (VVD). Burgers moeten, als het aan de liberalen ligt, zelf hun droomhuis kunnen bouwen. Middenin de stad, gevrijwaard van hinderlijke regelgeving en lastige welstandcommissies.

De coalitiepartijen D66 en VVD presenteerden gisteren hun visie op de Rotterdamse, deels problematische, woningmarkt. De stad moet stoppen met massaal bouwen, zeggen Dirkse en Verheij. Er staan meer dan genoeg dure, luxueuze appartementen leeg, die makelaars aan de straatstenen niet kwijt raken. Verheij: "We zitten niet te wachten op nog meer woontorens." Wat de stad volgens de liberalen nodig heeft, zijn kleine en betaalbare kavels waarop de zo gewilde middeninkomens zelf hun huis kunnen ontwerpen.

In en rondom het centrum zijn volgens een geconsulteerd architectenbureau zeker vierhonderd braakliggende stukjes grond te vinden. Burgers moeten hier welstandvrij en voor een aantrekkelijke grondprijs kunnen bouwen, aldus VVD en D66. "Voor de echt rijke mensen die graag een villa willen waar je ook omheen kunt lopen, zijn grote kavels aan de rand van de stad te koop", zegt Dirkse. "Of ze kunnen naar de betere buurten in Kralingen en Hillegersberg. Voor armere Rotterdammers is voldoende sociale woningbouw. Maar wie daar met zijn inkomen tussenzit, kan weinig kanten op." Daarom verdient hun plan een kans, vinden Verheij en Dirkse: voor drie ton moet een droomhuis te bouwen zijn. Inclusief grond.

Het gevolg is ook, zeggen de liberalen, dat de binnenstad, 'waar je na 18.00 uur een kanon kunt afschieten', levendiger wordt. Nu woont slechts 5 procent van de Rotterdammers in het centrum. In veel andere grote steden is dat het dubbele.

Verheij en Dirkse zien in woonbuurt Nieuw Leyden, vlak buiten het centrum van Leiden, een voorbeeld; een aparte wijk, met betaalbare kavels van 90m2, waar burgers welstandsvrij kunnen bouwen.

De Rotterdamse wethouder Hamit Karakus (PvdA, bouwen en wonen) komt binnenkort met een reactie op het voorstel.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden