Rotterdam-Zuid, een toplocatie, geen getto

Verwaarloosd stadsdeel maakt inhaalslag

Marianne van den Heuvel bewoonster van Rotterdam-Zuid

'Rotterdam-Zuid, het afvoerputje van ons land', de media laten zich niet onbetuigd in het benoemen van wat er allemaal niet deugt aan dit deel van de stad naar aanleiding van de bevindingen van de heren Deetman en Mans. Ik zie de genoemde problemen, maar mijn beleving is niet zo negatief.

Zuid is eigenlijk nog steeds een aaneengesloten reeks dorpen, onder de rook van een wereldstad. De sfeer is doorgaans gemoedelijk, nieuwsgierig, gastvrij, ongevraagd zeggen wat je denkt. Allerlei culturen en talen wonen er door elkaar. Je hoeft niet op vakantie om de sfeer van ver weg te proeven, want op de Afrikaandermarkt kun je alle wereldproducten kopen en uitproberen.

Natuurlijk zijn er volwassenen die al jaren in Nederland wonen, geen Nederlands spreken en het nooit zullen leren. Hun kinderen leren het op school en krijgen kansen om gratis extra dingen naast school te doen. Je kunt er ruime woningen kopen met nog een leuk tuintje erbij. Ik durf als vrouw door iedere straat te gaan.

Het is zo pijnlijk en beledigend wat over Zuid gezegd wordt, alsof Zuid die problemen over zich afgeroepen heeft. De oorsprong van de welvaart van Rotterdam als wereldhaven ligt bij de arbeiders van Zuid. Die hebben het werk verzet en betalen daarvan de rekening. Mensen die niet oud zijn, voelen zich versleten. De erfenis van goedkope woningen is na een eeuw nog steeds niet weggewerkt.

Die aandacht voor Zuid is terecht, het verwaarloosde stadsdeel is een inhaalslag aan het leveren. Als de geplande investeringen op de juiste plek terechtkomen, wil iedereen met een beetje gevoel voor avontuur hier graag wonen en werken. De kinderen, die hier opgroeien met behoud van hun eigen culturele achtergrond, zie ik als de bruggenbouwers van de toekomst. Over hen wordt niet geschreven. Zij spreken vele talen, ook Turks en Chinees, dat betekent kansen in een stad als deze.

Hou op over dat getto, laat iedereen nu eens zeggen: Zuid is een toplocatie in wording, we blijven investeren en pakken de problemen aan, dan komen we vooruit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden