Rotterdam wordt #kendoe

Nieuw college zet de burger aan het roer; die mag overnemen wat hij beter denkt te kunnen

Rotterdam moet weer het laboratorium van Nederland worden. Experimenteren en vernieuwen, met oor voor de burger. De 'kendoe-mentaliteit' noemt het college van Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA dat. Bij de presentatie van de begroting en het collegeprogramma, gisteren, poseerden burgemeester en wethouders bij letters van ruim een meter hoog die '#kendoe' vormden.

Rotterdammers moeten meer inspraak krijgen en ze mogen gemeentetaken overnemen als zij denken die zelf beter te kunnen uitvoeren: 'the right to challenge'.

Het college neemt in zijn program veel beleid over van eerdere colleges. De luchtkwaliteit moet beter, en er gaat meer geld naar onderwijs. De coalitie wil 120.000 vierkante meter leegstaande kantoorruimte hergebruiken; op dit gebied moet Rotterdam zelfs kenniscentrum worden.

De voornemens gaan samen met lastenverlichting: hondenbelasting, reclamebelasting en afvalheffing gaan omlaag. Dat geld moet ergens vandaan komen, want het college begon al met 35 miljoen euro achterstand. Daarom wordt opnieuw gesneden in de ambtenaren. Ook kortingen voor armen en toeslagen voor mensen die lang in de bijstand zitten, worden afgeschaft. Ouderen mogen pas vanaf 67 jaar gratis met het openbaar vervoer, in plaats van 65.

Voor integratie wordt een visie ontwikkeld. Leefbaar-wethouder Schneider voert nog gesprekken met specialisten over het onderwerp. Schneider vindt het helemaal niet vreemd dat hij nu die gesprekken voert, terwijl zijn partij in de oppositiebanken zijn mening al klaar had. "Het is natuurlijk een lastige kwestie. We willen graag weten wat je kunt als overheid en basisinformatie inwinnen."

Het typische Leefbaar-geluid blijkt volgens wethouder Joost Eerdmans uit de grote aandacht voor veiligheid. Er komen asowoningen en de Rotterdamwet wordt uitgebreid, waarmee kansarmen uit sommige straten kunnen worden geweerd. Een gewenst quotum voor Oost-Europeanen viel tijdens de onderhandelingen af.

Ook lastenverlichting is typisch Leefbaar, zegt Eerdmans. "Dat is een radicale keuze. En mensen uit de bijstand aan werk helpen, zetten we steviger op de agenda."

Maar het gesternte voor de kendoe-coalitie is minder gunstig dan twaalf jaar geleden, toen Leefbaar in het college plaatsnam, erkent Eerdmans. Rotterdam is niet meer zo onveilig als toen. En het geld klotst niet meer tegen de plinten. "De portemonnee is leeg, maar de ambitie is groot."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden