Rotterdam wil Poolse spiritusdrinkers kwijt

(Novum) - Rotterdam is bezig een groep van zo'n twintig Poolse spiritusdrinkers de stad uit te krijgen. De gemeente overlegt met de Poolse ambassade over een oplossing. De Polen bedelen in de binnenstad en zorgen voor overlast. "Spiritus geeft geen prettige dronk, ze zijn moeilijk benaderbaar en niet prettig in de omgang", zegt een gemeentewoordvoerder donderdag.

Vanwege het nieuwe beleid voor dak- en thuislozen kunnen de Polen geen gebruikmaken van opvangfaciliteiten. "Ze vallen buiten de criteria. Je moet een langere band hebben met Rotterdam dan drie maanden", zegt de woordvoerder. "De aanzuigende werking moet worden gestopt." Hoewel sommige leden van de groep overtredingen begaan, is dat geen reden tot uitzetting: Polen is lid van de Europese Unie.

Het probleem doet zich sinds enkele maanden voor, maar de groep is nu stabiel. De Oost-Europeanen mijden de hulpverlening, maar eten af en toe wel bij de hulporganisatie Sisters of Charity. Eén Pool is eind vorig jaar mogelijk door de spiritusconsumptie overleden, zegt de gemeentewoordvoerder. "Maar dat kan ook zijn veroorzaakt door de slechte gezondheidssituatie."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden