Rotterdam wil middelbaar moslimonderwijs

Van een onzer verslaggeefsters

ROTTERDAM - Rotterdam krijgt van de vier grote steden waarschijnlijk de primeur van de eerste islamitische middelbare school in Nederland.

Als het aan de Rotterdamse wethouder van onderwijs E. Kuijper ligt, opent de nieuwe middelbare school over twee jaar zijn deuren. De aanvraag is de deur uit en volgens haar zijn aan alle eisen voldaan. Het wachten is nog op toestemming van het ministerie van onderwijs.

Hoewel er in Amsterdam inmiddels een christelijke scholengroep bestaat die zijn havo- en vwo-vakkenpakket op moslims afstemt, zou de Rotterdamse middelbare school de eerste zijn die volledig islamitisch is.

Voorzitter B. Naas van 'Ibn-Ghaldoen', de stichting die al jaren ijvert voor islamitisch voortgezet onderwijs, vindt het 'uitstekend' dat de eerste school waarschijnlijk in de Maasstad komt. “Deze stad is de beste optie. Hier zit immers de grootste concentratie moslims.”

Met het gisteren gepresenteerde onderzoek naar de scholenvoorkeur van Rotterdamse ouders met kinderen tussen de nul en elf jaar, heeft de gemeente volgens de wethouder aangetoond dat er genoeg leerlingen voor zijn. Uit de enquête blijkt dat zo'n acht procent van de ouders zo'n school graag wil.

Al vorig jaar probeerde de gemeente Rotterdam de aanvraag voor zo'n middelbare school gehonoreerd te krijgen. De prognoses van leerlingenaantallen die ze toen indiende, vond het ministerie van onderwijs echter te vaag. Met het nieuwe onderzoek, uitgevoerd door het Instituut voor toegepaste sociale wetenschappen (ITS), gaat wethouder Kuijper ervan uit dat de aanvraag er doorkomt.

Het ITS deed al vaker onderzoek naar het draagvlak voor nieuwe middelbare scholen. In de meeste gevallen heeft dat volgens onderzoeker N. van Kessel ook daadwerkelijk tot nieuwe scholen geleid.

Woordvoerder M. Divendal van het ministerie van onderwijs wil nog niets kwijt over de kansen van de aanvraag. “We moeten eerst heel goed bekijken of echt aan alle criteria is voldaan.” Het verzoek om een islamitische school wordt volgens hem echter niet anders behandeld dan aanvragen voor andere schooltypen.

Uit het onderzoek dat onder ouders is gehouden, blijkt dat er in Rotterdam ook ruimte zou zijn voor drie extra islamitische basisscholen. Nu zijn er daar nog maar twee van. Ook voor deze scholen heeft de gemeente inmiddels aanvragen ingediend bij het ministerie.

Als die gehonoreerd worden, kunnen deze volgens wethouder Kuijper volgend jaar al worden opengesteld. Daarmee zou het totale aantal islamitische basisscholen in Nederland op 31 uitkomen.

Van de vierduizend Rotterdamse ouders die het enqueteformulier invulden, kiest 9,5 procent voor een islamitische basisschool. Dat zijn vooral Turkse en Marokkaanse ouders. In deelgemeenten waar veel allochtonen wonen, ligt het belangstellingspercentage een stuk hoger. In Delfshaven, Feijenoord en het centrum heeft 18 procent van de ouders voorkeur voor islamitisch onderwijs. In Hoek van Holland, Prins Alexander en Hoogvliet geldt dat maar voor één procent.

Uit de enquête komt ook naar voren dat er voldoende interesse is voor de oprichting van de eerste Rotterdamse Evangelische Broedergemeente-basisschool. Dat kerkgenootschap vindt zijn aanhang vooral onder Surinamers. Ook Amsterdam heeft sinds vijf jaar zo'n school.

De belangstelling voor het openbaar onderwijs in Rotterdam blijft met zo'n 38 procent nagenoeg gelijk. De interesse voor de 'nieuwe' schooltypen lijkt daarom vooral ten koste te gaan van het bestaande bijzonder onderwijs. Als de ouders het voor het kiezen hebben, gaat nog maar twintig procent van de kinderen naar de protestantse basisschool. Op dit moment zit 35 procent van de leerlingen op zo'n school. Voor het r.-k. onderwijs neemt de belangstelling af van twintig naar vijftien procent.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden