Rotterdam-West kan weer trots zijn op Sparta

Club heeft problemen overwonnen en is op weg terug naar eredivisie

Met een 6-0 overwinning op MVV sloot Sparta vrijdag op Het Kasteel de eerste seizoenshelft af als winterkampioen van de eerste divisie, met vijf punten voorsprong op achtervolger VVV. Na de achtste plaats van vorig jaar en zelfs de zestiende plek een jaar eerder lijken de Rotterdammers dit seizoen weer een serieuze poging te kunnen wagen om terug te keren naar de eredivisie.

De degradatie in 2010 kwam hard aan in Rotterdam-West, waar lang werd gedacht dat de traditieclub uit 1888 niet kón degraderen. Toen het toch gebeurde, zou roodwit toch wel snel terugkeren naar het hoogste niveau. Maar ook dat bleek een misvatting. Spangen huisvest alweer voor het zesde jaar op rij een club uit de eerste divisie.

"We hebben de afgelopen jaren een lesje in nederigheid gehad", zegt algemeen directeur Manfred Laros. "Als het steeds niet lukt om te promoveren, leer je er na een tijdje mee om te gaan. We genieten nu van het winterkampioenschap en de periodetitel die deelname aan de play-offs al zeker maakt, maar rekenen ons nog niet rijk. Het is een onvoorspelbare competitie met veel clubs die aan elkaar gewaagd zijn."

Voornaamste verschil met het Sparta van de seizoenen hiervoor is de stabiliteit. Het was een komen en gaan van trainers, vooral onder Wiljan Vloet, die zowel algemeen als technisch directeur was. Een schier onmogelijke functie, waarover de onvrede bij de club na elke nederlaag weer opborrelde, en die ook op het veld voor onrust zorgde.

Sinds januari is de oudste profclub van Nederland een nieuwe weg ingeslagen, met als voornaamste verschil dat niet meer één persoon verantwoordelijk is voor het technisch beleid. Alex Pastoor houdt zich als hoofdtrainer weliswaar eveneens bezig met het samenstellen van de selectie, maar wordt bijgestaan door assistent-coach Michael Reiziger en bestuurslid technische zaken Pim Verbeek. Laros bemoeit zich vooral met de overige zaken bij de club.

"Iedereen weet nu waar we naartoe willen met deze club en staat ook achter de manier waarop we daar willen komen", zegt Laros. "De club is weer herkenbaar en de nieuwe structuur geeft vertrouwen. De verantwoordelijkheden zijn beter verdeeld, waardoor er ook meer draagvlak is."

De huidige prestaties hebben ervoor gezorgd dat het stadion weer begint vol te stromen, met dit seizoen meer dan 7000 toeschouwers gemiddeld. Ook het aantal sponsoren is hoger dan bij menig eredivisieclub, al blijft het nog slechts de helft van het aantal dat in de eredivisie naar Het Kasteel kwam.

De club heeft in de eerste divisie nog altijd een negatieve financiële balans, maar kan dat in sommige seizoenen wel compenseren met inkomsten uit transfers. Het eigen vermogen is nog altijd positief. Het is bovendien een bewuste keuze om te blijven investeren in de jeugdopleiding en de selectie, om ervoor te zorgen dat Sparta een eredivisiewaardige club blijft. Op een omzet van zo'n zes miljoen euro gaat een 1,5 miljoen naar het eerste elftal en een miljoen naar de jeugdopleiding.

"We hebben de afgelopen jaren al veel bezuinigd, maar meer kan niet als je ooit weer een stabiele eredivisieclub wil zijn", zegt Laros. "We steken veel geld en energie in de jeugdopleiding en geven er percentueel bijna het meeste aan uit van alle clubs in Nederland. Het hoort bij de kernwaarden van Sparta en werpt ook z'n vruchten af. De jeugdteams doen het goed op landelijk niveau en van onze selectie komt een derde uit de opleiding."

Rotterdam-West kan weer trots zijn op Sparta, maar als de Spartanen de afgelopen jaren iets hebben geleerd is het wel om bescheiden te blijven. "Doel blijft om terug te keren naar de eredivisie, maar we willen pas verder kijken als het zover is. Als we promoveren willen we er ook voor zorgen dat we nooit meer terugvallen naar de eerste divisie."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden