Rotterdam weer in de ban van Fortuyn en Feyenoord

Rotterdammers vieren voorronde Champions League en herdenken 'Pim'

Fortuyn en Feyenoord. Man van het volk, club van het volk. Het is een bizarre speling van het lot dat de stad Rotterdam tien jaar na dato opnieuw in de ban is van dit opmerkelijke duo.

Het is zondagmiddag 6 mei, kwart over vier, wanneer het Stadhuisplein in de binnenstad explodeert van vreugde: Voetbalclub Feyenoord heeft na 3-2 winst op en in Heerenveen deelname aan de voorronde van de prestigieuze Champions League veiliggesteld. Honderden supporters rennen vanuit de kroegen de straat op, zwaaien met vlaggen en branden fakkels.

Het is de ontlading na een wonderbaarlijk seizoen van de club uit Rotterdam-Zuid. Een seizoen dat aanvankelijk werd besmet door hooligans die in september vorig jaar het Maasgebouw bij de Kuip bestormden. Bedreigde agenten trokken hun pistolen.

Wie heeft het nu nog over die zwarte zaterdagavond? Of over de 10-0 nederlaag tegen PSV, een seizoen eerder? De trots is terug bij het hondstrouwe en geduldige Legioen.

Hoe anders is de sfeer in de straat achter de Coolsingel, waar opvallend veel mensen - een kleine duizend - stil staan bij de moord op Pim Fortuyn, exact tien jaar terug. Er zijn emotionerende toespraken van Marco Pastors en Marten Fortuyn. Er worden twee minuten stilte gehouden. Een plein krijgt de naam van de gedode politicus. Er zijn politici van de PVV, van Leefbaar Rotterdam. Burgemeester Aboutaleb is aanwezig. Maar er zijn vooral veel verdrietige burgers, die ook nu nog Fortuyn met spandoeken en vlaggen willen herdenken.

Zijn broer Marten Fortuyn zegt: "Ik denk dat Pim nu hij zijn eigen plein heeft nog meer verbonden is met de stad."

Op 8 mei 2002, twee dagen na de moord op Fortuyn, won Feyenoord van Borussia Dortmund de finale van de UEFA Cup, een Europese hoofdprijs. Maar de dood van Fortuyn had Rotterdam lamgeslagen en dwarsboomde de geplande festiviteiten. Er lag een grauwsluier over de stad.

De 55-jarige Sylvana van Hoften was destijds verscheurd door emoties, zegt ze. De geboren Rotterdamse, opgegroeid in een wijk op Zuid, pal naast de Kuip, keek de finale op tv. Ze kan zich er niets meer van herinneren. "De moord overschaduwde alles. Ook die cup. Feyenoord zit in mijn hart. Maar Pim ook."

Hoe toevallig is het, vraagt Van Hoften zich tijdens de herdenking af, dat deze ceremonie samenvalt met het nieuwe succes van Feyenoord. En nu is er wel degelijk ruimte voor blijdschap. "Op naar de Kuip", zegt ze.

Zeker dertigduizend mensen volgen het voorbeeld van Van Hoften en zorgen voor een uitbundige sfeer in het stadion. Feyenoordfan Lee Towers zingt hen toe. Opvallend hoeveel jonge gezinnen plaats hebben genomen op de tibunes. Oude tijden herleven.

Met veel moeite kan de spelersbus rond half acht de poorten van de Kuip bereiken. Duizenden fans dansen rond de bus. Op het dak laat een aantal spelers zich al toejuichen.

Dan, als spelers en technische staf tegen acht uur het veld op komen, zegt trainer Ronald Koeman: "Feyenoord is weer op de plek waar het hoort."

Directeur Eric Gudde, lange tijd verguisd door de harde kern, prijst het Legioen. "Jullie zijn lange tijd niet verwend geweest, maar zijn Feyenoord toch trouw gebleven."

Het is de opmaat naar een volksfeest waar voetbalminnend Rotterdam tien jaar op heeft gewacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden