Rotterdam voert ov-chip in ondanks gebrekkig plan

rotterdam –- Het Rotterdamse openbaarvervoerbedrijf RET schaft 29 januari in de metro de strippenkaart af terwijl de vervangende ov-chipkaart nog niet voldoet aan de aanbevelingen van onderzoeksbureau Rhul uit Londen.

Het laatste is een eis van de Tweede Kamer en staatsecretaris Tineke Huizinga (verkeer). Na het kraken van de ov-chipkaart adviseerde Rhul in april om de huidige ov-chipkaart op termijn te vervangen. Tot dat moment moeten de vervoerbedrijven een plan achter de hand hebben waarmee grootschalige fraude kan worden bestreden. Huizinga stelde dat plan als voorwaarde voor haar vertrouwen in de ov-chipkaart en het afschaffen van de strippenkaart.

Eind vorige week liet Huizinga weten dat Rhul ’een reactie had gegeven’ op het Rotterdamse fraudebeheersplan en aanbevelingen had gedaan. Die worden door Rotterdam opgevolgd, aldus Huizinga, waarmee zij aangeeft dat het plan in feite nog niet voldoet aan wat Rhul nodig acht. Desondanks staat zij achter afschaffing van de strippenkaart in de Rotterdamse metro.

De Rotterdamse wethouder Baljeu (verkeer) en RET-directeur Peters gaven gisteren een toelichting op het plan de strippenkaart per 29 januari uit de metro te verbannen. Beiden wilden daarbij niet ingaan op de aanbevelingen van Rhul. Maar volgens de RET-directeur zijn ze, net als zijn eigen fraudebeheersplan, openbaar en zouden ze na afloop van de persbijeenkomst worden verstrekt. Een RET-woordvoerster moest die toezegging later echter intrekken. Alleen het ministerie van verkeer en waterstaat mag die stukken verstrekken, aldus de RET.

Trouw en WebWereld hebben vier weken geleden bij het ministerie om die documenten gevraagd maar nog niets ontvangen. Zo blijft onduidelijk in welke opzichten de chipkaart volgens het Britse bureau tekort schiet en welke risico’s vervoerbedrijven, en daarmee ook overheden, lopen met de invoering ervan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden