Rotterdam stopt met Roundup bij de bestrijding van onkruid

SHARON VAN OOST

Als eerste Nederlandse gemeente stopt Rotterdam met het gebruik van het giftige onkruidbestrijdingsmiddel Roundup. Dat liet milieuwethouder Alexandra van Huffelen onlangs weten via Twitter.

Roundup bevat het werkzame bestandsdeel glyfosaat. Op dit moment voldoet dat middel - dat veel wordt gebruikt in de land- en tuinbouw ¿ nog aan de wettelijke normen, maar met ingang van januari 2018 is het verboden voor particulier en niet-commercieel gebruik. Dat staat in het Actieplan Duurzame Gewasbescherming, dat in juli 2012 naar de Tweede Kamer is gestuurd.

De havenstad wil het goede voorbeeld geven en besloot nú al op zoek te gaan naar een milieuvriendelijker alternatief. Wat die andere optie zal zijn, is nog niet zeker, maar in het najaar, wanneer het nieuwe bestrijdingsseizoen start, wil Rotterdam aan de slag met een nieuw, duurzamer middel. Op dit moment loopt er een proef met Ecostyle Ultima. De wethouder noemt de eerste uitkomsten hoopgevend.

Van Huffelen: "Met dit initiatief geeft Rotterdam een signaal af dat er veel en snel vraag is naar een duurzaam alternatief. Betere biologische middelen om onkruid te bestrijden moeten worden doorontwikkeld, wij bieden daar een markt voor."

Volgens woordvoerster Anna Fijner reageerden vooral andere gemeenten enthousiast op het twitterbericht. "We denken dat hiermee iets in gang is gezet. Rotterdam wil een voorbeeld zijn als het op duurzaamheid aankomt. Andere gemeentes vragen zich openlijk af wanneer zij overstappen op een ander bestrijdingsmiddel. Het initiatief maakt veel los."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden