Rotterdam scherpt klimaatbeleid aan

Stad neemt vijfde van nationale doelen uit Energieakkoord op zich

Rotterdam wil een groot deel van de landelijke energieplannen uit het Energieakkoord voor haar rekening nemen. De stad is van plan een vijfde van de nationale doelen uit te voeren, onder meer door grootschalige energiebesparing en de bevordering van hergebruik van warmte, stoom en CO2 van de industrie.

De havenstad vraagt financiële hulp van de overheid en Europese Unie voor de uitvoering van een omvangrijk actieplan. Wethouder Alexandra van Huffelen (D66) overhandigt vandaag de voorstellen aan het ministerie van economische zaken tijdens de milieuconferentie Green Economic Forum.

De stad heeft het bestaande klimaatbeleid op zeven punten aangescherpt. De regio is verantwoordelijk voor de hoogste uitstoot aan CO2 in Nederland. Er ligt een deltaplan klaar voor de bouw van een energie-infrastructuur voor de aansluiting van huishoudens, bedrijven en de glastuinbouw in de regio voor het hergebruik van industriële restwarmte en CO2. Een deel is al in gebruik. Met een stelsel van leidingen kan volgens Rotterdam in 2020 een jaarlijkse besparing worden bereikt van 20 petajoule, wat gelijkstaat aan ruim 600 miljoen kubieke meter aardgas of 5,5 miljard kilowattuur elektriciteit.

Energiebesparing is één van de belangrijkste speerpunten uit het Energieakkoord dat eind dit jaar werd gesloten. Rotterdam wil een nationaal expertisecentrum opzetten voor energiebesparing om het bedrijfsleven te ondersteunen. De stad wil koploper worden bij het energiezuinig maken van gebouwen.

Verder is de stad van plan het elektrisch vervoer te stimuleren. In 2025 moeten er in de regio tussen de 25.000 en 50.000 elektrische voertuigen rondrijden. Daarvoor zal een netwerk van snelladers worden aangelegd. Ook wil de haven zich veel meer toeleggen op de handel in en vervoer van biomassa, duurzame brandstoffen voor energieopwekking. Ook wil de stad het gebruik van LNG, (schoner vloeibaar aardgas) bevorderen in binnenvaart, kustscheepvaart en het vrachtvervoer.

Daarnaast wil Rotterdam doorgaan met een proef voor tijdelijke opslag van het broeikasgas CO2 in een leeg gasveld, twintig kilometer uit de kust van Noord-Holland. Het gaat om een omvangrijk demonstratieproject voor opslag van CO2, dat wordt geproduceerd door de pasgebouwde steenkolencentrale van E.On op de Maasvlakte. Een deel van de uitstoot wordt al hergebruik in de glastuinbouw. Dit aandeel moet worden vergroot, aldus het actieplan.

Rotterdam heeft voor alle speerpunten inmiddels afspraken gemaakt met organisaties en bedrijven die de stad willen helpen om de doelen te bereiken.

Nieuw windpark aan Nieuwe Waterweg
In het nationale Energieakkoord, dat begin september werd gesloten, staat dat in 2023 16 procent van de energie afkomstig moet zijn uit duurzame bronnen. Daarvoor moet er op land voor 6000 MW aan windenergie worden opgewekt. Rotterdam heeft in het havengebied al voor ruim 150 MW aan windmolens staan. Vandaag wordt een plan gepresenteerd voor een windpark aan de Nieuwe Waterweg langs de dijk tussen Maassluis en de Maeslantkering. Daar komen acht turbines op masten van 119 meter hoog, die samen 109.000 megawattuur moeten leveren, stroom voor ruim 30.000 huishoudens. De bewoners kunnen obligaties kopen om van de opbrengst mee te profiteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden